Bacteriën en ziekteverwekkers; meten is weten

De hoeveelheid verontreiniging op oppervlakken op de werkplek kan bepaald worden door de hoeveelheid aanwezige ATP, oftewel Adenosine Triphosphate, middels een ATP-meting. Deze energiemoleculen komen voor in allerlei materialen. Zo is de stof terug te vinden in alle dieren, planten, bacteriën, gisten en schimmels. Zelfs voedselresten bevatten ATP-moleculen.

fusernet metenweten 4
fusernet metenweten 5
atp meting 1

ATP meting

Met behulp van een ATP meter kan de hoeveelheid ATP op oppervlakken gedetecteerd worden. Een ATP meting maakt onzichtbaar vuil zichtbaar. Het bestaan van ATP op een oppervlak duidt op onjuiste reiniging en op aanwezigheid van besmetting, inclusief voedselresten, allergenen en/of bacteriën. Vaak zien oppervlakken er op het eerste gezicht schoon uit, maar er bevindt zich altijd vuil op welke niet met het blote oog te zien is. Een ATP meting is een snelle meting om dit vuil zichtbaar te maken. Uitgebreider onderzoek in een lab geeft waardevolle informatie over de werkelijke hygiëne op een oppervlak.

Hygiëne monitoring middels ATP meting

Door hygiëne-monitoring door middel van een ATP-meting wordt de aanwezigheid van ATP (adenine trifosfaat) geëlimineerd of tot een minimum beperkt door de saneringsprocedure. De voordelen van ATP-monitoring zijn dat het kruisbesmetting en microbiële besmetting (welke tot infectie van uw personeel kan leiden) voorkomt en voor een hogere hygiëne en minder ziekteverzuim zorgt. Een hygiëne rapport dat voortkomt uit labonderzoek levert nauwkeurige en zinvolle resultaten op en helpt bij het definiëren en bewaken van een reinigingsstandaard om er vervolgens voor te zorgen dat deze standaard ook gehandhaafd wordt.

Verbetering van de werkplekhygiëne

Door regelmatig een hygiënemeting met een POC-apparaat uit te laten voeren, komt u te weten hoeveel ATP er aanwezig is op de werkplekken bij u op kantoor en hierop inspringen wanneer dat nodig is. Door 4 keer per jaar een ATP-meting te doen en deze op kweek te zetten in het laboratorium, krijgen we inzicht in de werkplekhygiëne (microbiologische schoonmaakkwaliteit) en kunnen we deze monitoren om een goede hygiëne te creëren én te behouden. Zo zorgen we voor lagere besmettingsniveaus en tillen we de hygiëne binnen uw bedrijf naar een hoger niveau.

fusernet metenweten 3
fusernet metenweten 2

Het onzichtbare, zichtbaar maken in samenwerking met CHILL

In de microbiologie laboratoria van CHILL (Chemelot Innovation and Learning Labs B.V.) gaat het verder dan de ATP-meting. Door de samenwerking met CHILL maken we de niet zichtbare (bacteriële) verontreiniging zichtbaar middels ATP-bepaling. Hierdoor krijgt men een realistischer beeld hoe het met de werkplek hygiëne is gesteld. Levend organisch materiaal bevat adenine trifosfaat. Door professionele swab monsters af te nemen en op kweek te zetten kunnen de hoeveelheid én de soort bacteriën worden bepaald. Alleen met deze inhoudelijke kennis kan er inzichtelijk worden gemaakt of er ook schadelijke (pathogene) bacteriën aanwezig zijn. Oftewel, bacteriën waar men ziek van kan worden (zoals de bekende poepbacterie E. coli of de huidbacterie S. aureus). Met het unieke partnerschap tussen CHILL en Fusernet in het ATP testen kan de hygiëne bewustheid naar een nog hoger niveau worden getild, waarbij de verbinding tussen praktijk en wetenschap leidend is.

Gratis hygiënemeting & ICT reiniging demonstratie op locatie

Bent u benieuwd hoe schoon uw ICT werkplek is? Fusernet ICT Services komt gratis en geheel vrijblijvend met de ATP-meter bij u op locatie een demonstratie met bijbehorende ATP meting doen. Zien is tenslotte overtuigen! Wilt u ook een snelle hygiënecontrole met een ATP meting bij u op locatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij komen graag bij u langs.