Welke soorten vuil zijn er

Welke soorten vuil zijn er?

Vuil omvat eigenlijk alle ongewenste substanties die zich op een oppervlak bevinden. Vuil kan leiden tot onhygiënische sanitaire voorzieningen, het risico van uitglijden over vuil, de verspreiding van bacteriën en virussen en daarnaast ziet het er niet bepaald aantrekkelijk uit. Er bestaan verschillende soorten vuil die in drie hoofdtypen worden onderverdeeld. Namelijk droog of losliggend vuil, aangehecht vuil en onzichtbaar vuil. Elke soort vuil vraagt om een andere schoonmaakmethode. Het schoonmaken van zichtbaar vuil wordt reinigen genoemd en het verwijderen van onzichtbaar vuil wordt desinfecteren genoemd.

Droog of losliggend vuil

Droog of los vuil is vuil welke we met het blote oog kunnen zien. Voorbeelden van droog of losliggend vuil zijn zand, kruimels, stof of haren. 

Zichtbaar vuil reinigen – droog vuil
Meestal is dit vuil eenvoudig te verwijderen door bijvoorbeeld afstoffen, vegen, stofzuigen of wissen. Bij het verwijderen van stof is het handig om een stofbindende of licht vochtige doek te gebruiken. Dit voorkomt dat het stof opvliegt en in de lucht wordt verspreid. Voor droog vuil heeft u over het algemeen geen reinigingsmiddel nodig.

Aangehecht vuil

Voorbeelden van aangehecht vuil zijn gemorste koffie, melk, chocolade, cosmetica, bloed, vingerafdrukken, modder, olie of verf. Het is verstandig om aangehecht vuil zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer u ermee wacht, hoe lastiger het te reinigen is. 

Zichtbaar vuil reinigen – aangehecht vuil
Voor aangehecht vuil heeft u water en een geconcentreerd reinigingsmiddel nodig. Vervolgens kunt u het vervuilde oppervlak bijvoorbeeld dweilen, boenen of schrobben. Er zijn verschillende reinigingsproducten verkrijgbaar voor diverse toepassingen. Enkele voorbeelden zijn vloerreiniger, ontvetter, keukenreiniger, badkamerreiniger en allesreiniger.

Onzichtbaar vuil

Onzichtbaar vuil is vuil dat we niet met het blote oog kunnen zien. Dit zijn micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. Micro-organismen komen helaas veel voor op oppervlakken. Ze bevinden zich bijvoorbeeld op snijplanken, toiletbrillen, geld, toetsenborden, muizen en op het menselijk lichaam. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Onzichtbaar vuil desinfecteren
Het verwijderen van onzichtbaar vuil wordt desinfecteren genoemd. We gebruiken hier dan ook een ontsmettingsmiddel voor. Voorwerpen waar micro-organismen op zitten moeten regelmatig worden gedesinfecteerd. Door de omgeving schoon te houden kunt u besmetting voorkomen. Er bestaan verschillende desinfectiemiddelen. Voor het reinigen van oppervlakken die met voedsel in aanraking komen, is bijvoorbeeld een speciaal desinfectiemiddel nodig. Ook bestaan er ontsmettingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor mensen en het milieu. Soms kan het dan ook nodig zijn om beschermende kleding te dragen. Het is verstandig om altijd de gebruiksaanwijzing van reinigings- en ontsmettingsmiddelen te raadplegen.

De invloed van vervuiling op kantoor

Vuil in kantooromgevingen kan schadelijker zijn dan u in eerste instantie misschien denkt. Vooral wanneer het om onzichtbaar vuil gaat. Uw bedrijf of organisatie is natuurlijk uw visitekaartje. Wanneer u (potentiële) klanten of bezoekers ontvangt zal een zichtbaar vervuild kantoor geen goede indruk geven, met imagoschade als gevolg. Onzichtbaar vuil daarentegen zorgt voor de verspreiding van virussen en bacteriën, wat kan leiden tot ziekteverzuim. De kosten van ziekteverzuim kunnen behoorlijk oplopen. Bovendien bent u volgens de Arbo-wet verplicht om een gezonde en veilige werkomgeving te verschaffen aan uw medewerkers. Het is dan ook van groot belang om hygiëne serieus te nemen. Vooral nu er vandaag de dag steeds meer gebruik wordt gemaakt van flexwerkplekken.

Specialistische ICT reiniging

We kunnen niet zonder ICT-apparatuur. Storingen of uitval komt altijd ongelegen en kan de bedrijfszekerheid in de weg staan. Het goed onderhouden van uw ICT apparatuur is dan ook belangrijk voor de continuïteit en levensduur van uw apparatuur. Bovendien zorgt u voor een schone en hygiënische werkplek voor uw personeel. Specialistische ICT reiniging biedt dan ook veel voordelen. Zo werkt het kostenverlagend en verhoogt het de productiviteit. ICT reiniging is dan ook een investering die zich terugbetaald. 

Fusernet ICT Services: meer dan schoonmaken


Fusernet ICT Services gaat verder waar reguliere schoonmaakbedrijven stoppen. Wij bieden gespecialiseerde dienstverlening op maat en zijn expert op het gebied van reiniging van toetsenborden, muizen, computers, laptops, printers, telefoons en andere apparatuur. Onze speciaal ontwikkelde reinigingsproducten en –middelen zijn milieuvriendelijk en veilig. Ook benieuwd hoe het met uw werkplekhygiëne is gesteld? We maken het onzichtbare, zichtbaar in samenwerking met CHILL. Neem vrijblijvend contact met ons voor meer informatie.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media