wepik photo mode 20221021 103218

De invloed van schoonmaakkwaliteit op de productiviteit van medewerkers op kantoor

Een schone en frisse kantooromgeving verhoogt de werk productiviteit door afleiding te verminderen en ruimte te bieden voor creativiteit. Medewerkers kunnen zich beter concentreren wanneer hun werkomgeving minder rommelig is, waardoor de productiviteit op de werkvloer toeneemt. 

Diverse studies tonen de impact aan van een schone werkomgeving op de productiviteit van medewerkers. Een goed georganiseerd, schoon en goed onderhouden kantoor motiveert medewerkers en verhoogt de efficiëntie en effectiviteit. In dit blog gaan we dieper in op de voordelen van een schoon kantoor in relatie tot de productiviteit van medewerkers en hoe u dit bereikt.

Medewerkers voelen zich gewaardeerd

De meeste mensen brengen aardig wat tijd door op kantoor. Na hun thuis, is kantoor bijna een tweede huis. Medewerkers die op een schoon en geordend kantoor werken, voelen zich gewaardeerd door hun werkgever. Uit onderzoek blijkt dat 3 op de 4 medewerkers het gevoel heeft dat hun werkgever niet om ze geeft wanneer zij in een vervuilde of rommelige omgeving hun werk moeten uitvoeren. In een schone werkomgeving voelen medewerkers zich creatiever en energievoller, waardoor de productiviteit toeneemt. Een schoon kantoor maakt namelijk een betere concentratie mogelijk, omdat er geen afleidingen zijn.

Een schoon kantoor werkt door in andere ruimten

In een schone kantooromgeving voelen mensen zich naast creatiever ook meer ontspannen. Wanneer zij genieten van een schone en nette werkomgeving, zorgt dit voor een boost van het gehele moreel binnen de organisatie. Zo zijn mensen meer geneigd om andere ruimten ook net te houden en geen rommel achter te laten, zoals in de kantine of andere gemeenschappelijke ruimten op kantoor. Het hele bedrijf wordt zich meer bewust van orde, netheid en hygiëne. De bedrijfscultuur krijgt een boost en het gevoel van luxe neemt toe. Zelfs eenvoudige, sober ingerichte ruimtes voelen luxueus aan wanneer ze brandschoon zijn!

Vermindering van spanning en stress

Vervuilde, rommelige en onoverzichtelijke ruimten hebben nadelige effecten op het stressniveau van mensen. Het vermogen van de hersenen om zich te concentreren neemt af, de slaapkwaliteit lijdt eronder en leidt zelfs tot slechte keuzes in voeding. Zowel thuis als op kantoor zorgt een schone omgeving voor een beter resultaat. Voor bedrijven en organisaties is een schoon kantoor niet alleen essentieel voor het moreel van de werknemers, maar ook voor de winstgevendheid. Volgens deskundigen leidt stress van werknemers tot diverse gezondheidsproblemen die organisaties jaarlijks veel geld kosten. Het schoonhouden van een kantoorruimte speelt een grote rol in hoe medewerkers en het bedrijf als geheel presteren.

Een schoon kantoor biedt meer tijd om te werken

Een schone kantooromgeving zorgt ervoor dat medewerkers meer tijd aan hun werk kunnen besteden. Uit een studie blijkt dat netheid en hygiëne van invloed is op de tevredenheid van werknemers. Gelukkige medewerkers besteden meer tijd aan productief werken in plaats van taken te vermijden of zich ziek te melden. Wanneer u als werkgever een opgeruimde en schone werkruimte biedt, plukt u de vruchten van een hogere productiviteit, hogere winsten, een groter personeelsbehoud en een gezondere bedrijfscultuur.

Medewerkers blijven gezonder met een schone werkplek

Een goede hygiëne op kantoor vermindert de kans dat medewerkers ziek worden. Veel potentieel schadelijke bacteriën gedijen goed in kantoorruimtes. Door de werkplekken schoon te houden wordt voorkomen dat ziektekiemen zich verspreiden. Bovendien vermindert het allergieën en voorkomt het dat medewerkers zich ziek melden en niet op het werk verschijnen. 

Naast fysieke gezondheid, verbeterd een schoon kantoor ook de mentale gezondheid. Sommige medewerkers ervaren stress of angstgevoelens in een onhygiënische omgeving. Medewerkers gedijen beter in een net en schoon kantoor dat een gevoel van consistentie en orde biedt.

Het verhoogt de motivatie

Een rommelige en onhygiënische ruimte werkt ontmoedigend. Werknemers die genieten van een schone werkplek voelen zich enthousiaster en gemotiveerder. Het zorgt ervoor dat zij graag naar kantoor komen en kwaliteitswerk kunnen leveren. De orde slaat gemakkelijk aan wordt al snel onderdeel van de bedrijfscultuur.

Minder ziekteverzuim

Ongeacht of medewerkers fysiek ziek zijn of zich mentaal niet goed genoeg voelen om te komen werken; een schoon kantoor bevordert minder afwezigheid op het werk. Ziektedagen kosten een bedrijf of organisatie jaarlijks veel geld. Een schoon kantoor zorgt ervoor dat medewerkers gezond blijven en gemotiveerd zijn om te komen werken.

Minder risico op letsel op de werkvloer

Er zijn talloze gevallen van mensen die struikelen en vallen over losliggende kabels op de vloer of hete koffie over hun morsen vanwege een rommelige bureau. Een schoon en opgeruimd kantoor creëert een ruimte waar mensen minder vatbaar zijn voor ongelukken. Het voelt heerlijk als je jezelf gemakkelijk door een werkruimte kunt bewegen zonder ergens overheen te struikelen of het gevoel te hebben dat je constant moet opletten om niet ergens tegenaan te lopen. Kabelmanagement op de werkvloer biedt hierbij uitkomst.

Het verhoogt het behoud van werknemers binnen het bedrijf

Werknemers willen het gevoel hebben dat zij bij een organisatie horen die hoge normen hanteert. Niemand wil deel uitmaken van een chaotisch en onhygiënisch kantoor waarbij zij het gevoel hebben op de tweede plaats te komen. Werknemers die genieten van hun werkplek zullen eerder hun baan willen houden en een sterke werkrelatie met hun collega’s ervaren. Zeker in tijden van personeelstekorten is het belangrijk om medewerkers tevreden te houden zodat ze blijven en niet naar een ander bedrijf vertrekken. Een hoog verloop in personeel kost bedrijven veel geld en gemiste inkomsten. Hoe meer een bedrijf investeert in het creëren van een nette en schone werkomgeving voor haar medewerkers, hoe meer het bedrijf zal floreren.

Een schoon kantoor is ook beter voor apparatuur

Een ander voordeel van een schone en hygiëne werkomgeving, is dat de apparatuur ook in goede staat blijft. Schone ICT-apparatuur zoals computers, laptops, schermen, toetsenborden, computermuizen, printers en meer gaan langer mee wanneer deze regelmatig professioneel gereinigd worden. Dit scheelt niet alleen in de kosten, maar uw personeel zal het ook waarderen als zij met schone ICT-apparatuur kunnen werken.

Een schoon kantoor verhoogt de winst en bespaart geld

Een schone kantooromgeving zorgt voor meer winst omdat medewerkers productiever zijn. Het bespaart bedrijven geld op gemiste werkdagen en ziektekosten. Bovendien hoeft er geen geld te worden besteed aan het vervangen van apparatuur dat defect raakt omdat het niet onderhouden wordt. ICT-reiniging betaald zichzelf dan ook terug.

Ook profiteren van de voordelen van een schoon kantoor?

Kan de werkplekhygiëne binnen uw bedrijf of organisatie ook wel een oppepper gebruiken? Fusernet ICT Services helpt u om uw medewerkers gelukkiger, gezonder en productiever te maken binnen hun werkomgeving. Benieuwd naar de werkplekhygiëne bij u op kantoor? Vraag dan nu een gratis hygiënemeting en demonstratie aan of neem contact op voor meer informatie. Wij staan voor u klaar!

Interessant artikel? Deel nu op Social Media