Hoe kom je van statische elektriciteit af

Hoe kom je van statische elektriciteit af?

Statische elektriciteit is erg vervelend wanneer u een schok krijgt. Vooral tijdens de wintermaanden en wanneer u met elektronica werkt, kunnen statische schokken vaker voorkomen en zelfs als pijnlijk worden ervaren. Een statische schok is eigenlijk een klein vonkje en hoewel dat relatief onschuldig lijkt, kan het desastreuse gevolgen hebben wanneer het een elektronisch onderdeel vernielt. Krijgt u vaak statische schokken en wilt u dit voorkomen? Dan hebben wij een aantal tips om statische elektriciteit te voorkomen of af te voeren!

Wat is statische elektriciteit?

Statische elektriciteit is de opbouw van een elektrische lading op een bepaalde plek. Sommige materialen, zoals glas, haar en bepaalde stoffen, geven gemakkelijker elektronen af dan andere materialen. Wanneer deze materialen wrijving ondervinden, bouwen de elektronen zich op en vormt er een statische schok. De meest eenvoudige manier om statische lading uit je lichaam te krijgen, is door een geaard voorwerp aan te raken. Om statische ophoping helemaal te voorkomen, kunt u de vochtigheidsgraad in een ruimte verhogen, uw huid bevochtigen of een ionisator gebruiken om de elektronen in een gebied opnieuw in evenwicht te brengen en te voorkomen dat de statische elektriciteit zich überhaupt kan vormen.

Elektrostatische ontlading; hoe komt u er vanaf?

Statische elektriciteit is het gevolg van een opbouw van elektrische lading. Wanneer elektronen worden afgegeven door materialen of bepaalde soorten stof via wrijving, dan bouwen de elektronen spanning op. Het trekt elektrische stroom aan, die wij ervaren als een statische schok, ook wel bekend als elektrostatische ontlading. Dit wordt over het algemeen als onprettig ervaren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van statische elektriciteit af te komen.

Afwachten
De gemakkelijkste manier om statische elektriciteit uit uw lichaam te krijgen, is door simpelweg te wachten tot het over gaat. Voelt u dat uw haren overeind gaan staan en de statische elektriciteit opbouwt, ga dan stil zitten. Door de wrijving te stoppen die voor elektronenopbouw zorgt, verdwijnt de statische elektriciteit meestal vanzelf binnen enkele minuten.

Aard uw lichaam
Wilt u direct van de statische geladenheid af, raak dan een geleidend materiaal aan dat niet van de aarde geïsoleerd is, bijvoorbeeld een metalen object zoals een auto of lantaarnpaal. Een andere manier is om uw schoenen en sokken uit te trekken en op de grond te gaan staan wanneer u buiten bent, al is deze manier niet altijd even handig of gewenst.

Statische elektriciteit voorkomen

Om de opbouw van statische elektriciteit te voorkomen, kunt u maatregelen nemen om de hoeveelheid potentiële wrijving in een bepaalde ruimte te verminderen. 

Vochtingbrengende lotion of crème
Een van de eenvoudigste manieren om dit te doen is een vochtinbrengende crème op uw huid te smeren, vooral in de wintermaanden wanneer de koude en droge lucht de elektronen gemakkelijker laat verplaatsen. 

Ionisator
U kunt ook een ionisator gebruiken om de verloren elektronen in een ruimte weer in evenwicht te brengen en statische ophoping te voorkomen. 

Draag natuurlijke vezels
Is uw kleding de boosdoener van de ophoping van statische elektriciteit, beperk dan de hoeveelheid polyester en nylon die u draagt of kies voor materialen dat minder statische elektriciteit opbouwt zoals katoen of wol.

Bevochtig de lucht
Hoe droger de lucht, hoe groter de kans op de opbouw van statische elektriciteit. Dit kunt u doen door een aantal kamerplanten in de ruimte te zetten. Planten verhogen de luchtvochtigheid in een ruimte en het voegt no sfeer toe ook. U kunt na het douchen ook de badkamerdeur open laten staan zodat de luchtvochtigheid in de overige ruimtes ook omhoog gaat. Uiteraard kun u ook een luchtbevochtiger aanschaffen of bakjes water neerzetten.

Antistatische producten
Er bestaan ook antistatische matten, polsbandjes en geleidende schoenen die samen met antistatische sprays ontladingen van statische elektriciteit kunnen helpen voorkomen.

Heeft statische elektriciteit invloed op de gezondheid?

Hoewel het vonkje dat bij een elektrostatische ontlading vrijkomt ongemakkelijk aanvoelt en soms zelfs als pijnlijk wordt ervaren, is het niet schadelijk voor onze gezondheid. Wel schrikken de meeste mensen van zo’n schokje, wat op zichzelf gevolgen kan hebben. Elektrostatische velden zelf zijn dus niet schadelijk voor uw gezondheid, maar de effecten ervan, zoals aangetrokken stofdeeltjes die u in kunt ademen, kunnen dat wel zijn. Vooral wanneer u een longaandoening heeft is het aan te raden om statische geladenheid zoveel mogelijk te voorkomen.

De risico’s van statische elektriciteit

Een vonkje dat vrijkomt bij statische geladenheid kan echter wel gevolgen hebben in bepaalde ruimtes. Zo is dit absoluut niet wenselijk in de buurt van explosieve stoffen. Denk aan stoffen zoals gassen bij een benzinestation, een vuurwerkfabriek, wapenopslag of poederstoffen. Ook kan de ontlading van statische elektriciteit problemen geven met elektronica en de werking of levensduur ervan negatief beïnvloeden. In serverruimtes en datacenters kan statische elektriciteit voor grote problemen zorgen. Dergelijke ruimtes zijn tenslotte het kloppend hart van een bedrijf of organisatie en als er storingen of defecten ontstaan kan dit de continuïteit van de werkzaamheden nadelig beïnvloeden.

ESD reiniging

Door uw serverruimte of datacenter professioneel te laten reiniging voorkomt u storingen door elektrostatische ontlading. Onderdelen zoals printplaten zijn heel gevoelig voor Electro Static Discharge (ESD). Door uw serverruimte of datacenter ESD veilig te laten reinigen door een ESD-gecertificeerd bedrijf, creëert u maximale bedrijfszekerheid rondom uw kostbare ICT-apparatuur.

Voorkom onherstelbare schade door elektrostatische ontlading en laat uw serverruimte of datacenter specialistisch reinigen door Fusernet ICT Services. Bij ons zijn uw serverruimtes en datacenters in goede handen! Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor u klaar!

Interessant artikel? Deel nu op Social Media