2378327823

Directie besteed meer aandacht aan een gezonde werkplek

Het moraal van werknemers en hun geluk op de werkvloer zijn cruciale factoren voor het succes van elk bedrijf of organisatie. Door te begrijpen wat sollicitanten en uw huidige werknemers motiveert, kan het verschil maken bij het creëren van een gezonde bedrijfscultuur en werkomgeving. Door een gezonde werkcultuur en werkplek te benadrukken, wordt de tevredenheid en betrokkenheid van werknemers vergroot. De kern van het succes van uw bedrijf is een werkomgeving die echt blijk geeft van haar waarde en waardering voor medewerkers, wat vaak wordt gevonden door de fysieke en mentale gezondheid van werknemers te ondersteunen. Uit onderzoek is gebleken dat het management van bedrijven en organisaties dit steeds meer inzien en daarom meer aandacht besteden aan een gezonde werkplek.

Waarde vinden in welzijn

Een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en een hoger moraal; dit zijn slecht enkele voordelen van een gezonde werkplek. Niet zo gek dus dat dit steeds meer op waarde wordt geschat door bedrijven en organisaties. Het creëren van een gezonde werkplek is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat is een gezonde werkplek eigenlijk? En moet u aan meer dan alleen uw werkomgeving denken?  Wij vertellen uw graag meer over de betekenis, voordelen en het bereik van een gezonde werkplek.

Wat is een gezonde werkplek?

Een gezonde werkplek wordt door deskundigen gedefinieerd als een werkplek waarvan de cultuur, het klimaat, hygiëne en de organisatorische praktijken een omgeving creëren die de mentale en fysieke toestand van medewerkers bevordert, evenals de productiviteit en de effectiviteit van de organisatie.  Een gezonde werkplek gaat dus in grote lijnen over een veilige, goed onderhouden fysieke omgeving en meer.

De voordelen van een gezonde werkomgeving

 • Vergroot het moreel en de werktevredenheid
 • Verhoogt de prestaties en productiviteit
 • Draagt bij aan betere relaties tussen werkgever en werknemers
 • Verzuim, ziekteverzuim en ziektekosten worden teruggedrongen
 • Helpt potentiële nieuwe werknemers aan te trekken
 • Helpt uw huidige werknemers te behouden

Wat maakt een gezonde werkplek?

Volgens onderzoek zijn er 5 belangrijke factoren die bijdragen aan een gezonde werkplek. Deze zijn:

 • Schone, hygiënische en veilige werkomgeving
 • Groei en ontwikkeling van werknemers
 • Erkenning
 • Betrokkenheid van de werknemer
 • Balans tussen werk en privé

Wanneer u zich meer wilt concentreren op het gezonder maken van de werkomgeving binnen uw bedrijf of organisatie, moet u tijd besteden aan elk van deze 5 factoren.

De fysieke werkplek

Het creëren van een gezonde en veilige omgeving gaat verder dan voor de hand liggende zaken als netheid en orde; het omvat het creëren van een omgeving die de geestelijke gezondheid van uw team bevordert en ook rekening houdt met hun fysieke welzijn. Een belangrijk onderdeel hierbij is een goede hygiëne. Buiten het feit dat het gewoon prettig is om in een schone omgeving te kunnen werken, is het ook zeer belangrijk voor de fysieke gezondheid van medewerkers. Zij zullen minder snel ziek worden en elkaar besmetten als de hygiëne op kantoor goed is. En dat scheelt u als werkgever weer flink in de kosten!

Een ander punt dat belangrijk is voor de fysieke werkomgeving, is een goede akoestiek en werkplekbekabeling. Een luidruchtig kantoor kan erg afleidend of zelfs storend zijn en de concentratie van medewerkers aantasten. Losliggende kabels kunnen weer zorgen voor struikel- en brandgevaar. Door aandacht te besteden aan de akoestiek en het kabelmanagement op kantoor, kunt u de werkplekken van uw medewerkers een stuk aangenamer maken.

Groei en ontwikkeling

De meesten van ons willen in hun leven blijven groeien en hun vaardigheden ontwikkelen. Hoe meer u mensen daarbij kunt helpen, hoe gelukkiger en productiever ze zullen zijn. Zo kunt u uw werknemers trainingen, cursussen en opleidingen bieden om hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Dit werkt van twee kanten; het is bevorderlijk voor uw bedrijf en werknemers worden gemotiveerder, krijgen meer zelfvertrouwen en een groeiend gevoel van eigenwaarde.

Erkenning

Iedereen vind het fijn om erkenning te krijgen voor goed geleverd werk. Het zal u dan ook niet verbazen dat het geven en krijgen van de juiste erkenning een belangrijk onderdeel is van het creëren van een gezonde werkplek. Beloon medewerkers regelmatig. En dat hoeft lang niet altijd een gebaar te zijn die (veel) geld kost. Onderschat nooit hoe een simpel “dankjewel” kan zijn voor goed werk. Maar uit dit als werkgever of leidinggevende ook door aandacht aan uw medewerkers te besteden; loop regelmatig eens rond, praat met medewerkers, moedig hen aan of geef hen een compliment voor recent geboekt succes.

Betrokkenheid van werknemers

Het is bewezen dat medewerkersbetrokkenheid het moreel en de loyaliteit van werknemers verhoogt. En dit geldt ook voor de productiviteit. Mensen hebben een zekere mate van autonomie nodig om zich goed te voelen over wat zij doen. Vergeet niet dat de vrijheid om beslissingen te nemen vaak genoemd wordt als een belangrijke factor bij het bereiken van werktevredenheid. Door juist de delegeren en mensen verantwoordelijkheid te geven kunt u hier al winst behalen. Zorg ervoor dat werknemers een manier hebben om feedback te kunnen geven aan de leidinggevende en de bredere organisatie. Zij moeten een kans hebben om opbouwende kritiek te geven en innovatieve ideeën te presenteren die de organisatie helpen verbeteren. Door uw medewerkers mee te laten denken, vergroot u het betrokkenheidsgevoel.

Balans tussen werk en privé

Mensen hebben veel verschillende motivaties in het leven. Sommigen zijn ambitieus en willen succesvol zijn, en werken daarvoor graag lange dagen. Anderen willen misschien zoveel mogelijk tijd doorbrengen met vrienden en familie. En allemaal kunnen we ons van tijd tot tijd gestrest, opgebrand of overbelast voelen.

Om uw medewerkers te helpen met het vinden van een juiste balans tussen werk en privé, kunt u bijvoorbeeld flexibele werkafspraken hanteren. Misschien heeft iemand er bijvoorbeeld baat bij om hybride te werken (gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk op kantoor). Of moedig werknemers aan om in hun pauze lekker naar buiten te gaan en een wandelingetje te maken voor wat frisse lucht en lichaamsbeweging. Sommige bedrijven houden zelfs ‘wandelvergaderingen’. Waak ervoor dat gepassioneerde werknemers niet teveel hooi op hun vork nemen en burn-out raken.

Ga ook na of uw werknemers plezier hebben hun hun werk. Dit kan door te observeren of door regelmatig eens een praatje te maken en te vragen of er dingen zijn waar zij tegenaan lopen in het werk. Als u vermoedt dat iemand binnen uw team niet gelukkig of tevreden is met wat zij doen, kunt u wellicht helpen om hun rol beter bij hen te laten passen. Bovendien zal een werknemer zich gezien en gewaardeerd voelen als u laat zien dat u dit belangrijk vindt.

Fusernet ICT Services helpt u naar een gezonde werkplek

Het creëren van een gezonde werkplek biedt managers en organisaties voordelen, waaronder verbetering van het moreel, vermindering van het ziekteverzuim, hulp bij werving en verbetering van de productiviteit. Hierboven hebben we vijf factoren beschreven die essentieel zijn bij het creëren van een gezonde werkplek. Met veel van deze factoren kan Fusernet ICT Services u bijstaan. Zo maken wij onder meer werkplekken schoon en hygiënisch, kunnen voor een aangenamere akoestiek zorgen en kunnen brand- en struikelgevaar flink terugdringen middels werkplekbekabeling. Wilt u ook stappen maken naar een gezondere werkplek voor uw hardwerkende medewerkers? Neem dan vrijblijvend contact met ons.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media