belevingskwaliteit schoonmaakdiensten

Belevingskwaliteit van schoonmaakdiensten

Nederlanders brengen een groot deel van hun tijd door op hun werk. Veel bedrijven en organisaties schakelen een schoonmaakdienst in voor hun kantoorpand. Er bevinden zich dagelijks veel mensen op kantoor en schoonmaken is dan ook nodig. Stofzuigen, dweilen, het reinigen van sanitair en het legen van prullenbakken; het kantoor ziet er weer puik uit nadat de schoonmaakdienst langs is geweest. Maar hoe schoon is uw kantoor werkelijk?

Onzichtbare vervuiling


Dieper vuil, stof, allergenen en ziekteverwekkers zoals bacteriën hopen zich al snel op in bijvoorbeeld ICT-apparatuur. Deze soorten vervuiling zijn met het blote oog niet waarneembaar. Reguliere schoonmaakdiensten nemen ICT- apparatuur niet mee in hun schoonmaakplan. Dat is ook logisch, want ICT-reiniging is een vak apart. Dit specialistische werk dient uitgevoerd te worden door correct opgeleide mensen met de juiste kennis en certificeringen. Bovendien gaan ICT-apparatuur en water met een sopje niet goed samen. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen nodig voor deze delicate apparatuur. Een professionele ICT-reiniger weet exact hoe ICT-apparatuur grondig en veilig gereinigd moet worden. Een prettige gedachte!

De belevingskwaliteit van “schoon”

Beleving is tegenwoordig een belangrijk begrip. Zo ook in de schoonmaakwereld. Bovendien is het begrip ‘schoon’ voor iedereen anders. Een schoon ogende ruimte of oppervlak wordt door veel mensen als schoon bestempeld, terwijl anderen meer op details letten. Duidelijke vervuiling zoals modder, zand, stof en kruimels zijn voor het menselijk oog duidelijk waarneembaar. Maar er is ook veel onzichtbare verontreiniging die wij niet met het blote oog kunnen zien. Denk aan dieper liggende vervuiling; stof dat zit opgehoopt in de ventilator van een computer of laptop, de aanwezigheid van kruimels, stof, haren, nagelresten en huidschilfers in een toetsenbord en ga zo maar door. Bacteriën, ook wel micro-organismen of ziektekiemen genoemd, voeden zich met dergelijke vervuiling; het ideale broednest waardoor zij vermenigvuldigen. Zonder dat we dit fysiek kunnen zien!

Het risico van schadelijke micro-organismen

Bacteriën gedijen goed in vervuilde omgevingen. Ondertussen vormen deze ziektekiemen een gevaar voor onze gezondheid. Mensen kunnen flink ziek worden van bacteriën. De meest bekende bacteriën zijn de “poepbacterie” E. coli en de huidbacterie S. aureus. Beide bacteriën kunnen veel ongemak veroorzaken. Bovendien zijn ziektekiemen gemakkelijk over te dragen op anderen, zeker in kantoorruimtes waar veel mensen tegelijk werken. Op flexwerkplekken, die tegenwoordig veelgebruikt worden, ligt dit risico nog een stuk hoger. Een hele afdeling kan ziek thuis komen te zitten bij besmetting, wat de continuïteit van de werkzaamheden ernstig belemmeren kan.

De voordelen van schone ICT-apparatuur

ICT reiniging minimaliseert de verspreiding van ziektekiemen zoals bacteriën en virussen. Dit resulteert in minder ziekteverzuim. Ziekteverzuim kosten bedrijven en organisaties jaarlijks veel geld. ICT-reiniging biedt nog veel meer voordelen. Zo wordt de levensduur van uw apparatuur verlengd, ontstaan er minder storingen, geeft het uw bedrijf een professionele uitstraling, draagt u bij aan een circulaire economie/MVO én wordt de productiviteit verhoogd. Een schone werkplek draagt namelijk bij aan meer tevredenheid onder uw medewerkers. Werken op een schone en hygiënische werkplek wordt als zeer prettig ervaren en is dan ook goed voor het moraal en het werkplezier. Een tevreden en gezonde medewerker is een productieve medewerker.

Maar hoe schoon is “schoon” nu eigenlijk?

Zoals we eerder al aanhaalden, is de schoonmaakbeleving voor iedereen anders. Maar technisch gezien is de schoonmaakkwaliteit goed te beoordelen. Meten is weten! Fusernet ICT Services meet met speciale apparatuur de aanwezigheid van Adenosine TriPhos-phate (ATP). Dit doen wij middels een ATP-meting. De aanwezigheid van ATP op een oppervlak wijst op besmetting.

ATP meting
Met behulp van een ATP-meter kan de hoeveelheid ATP op oppervlakken  gedetecteerd worden. Een ATP-meting maakt onzichtbaar vuil zichtbaar. Het bestaan van ATP op een oppervlak duidt op onjuiste reiniging en op aanwezigheid van besmetting, inclusief voedselresten, allergene en/of bacteriën. Vaak zien oppervlakken er op het eerste gezicht schoon uit, maar er bevindt zich altijd vuil op welke niet met het blote oog te zien is. Een ATP meting is een snelle meting om dit vuil zichtbaar te maken.

Uitgebreider onderzoek in en lab
Uitgebreider onderzoek in een lab geeft waardevolle informatie over de werkelijke mate van hygiëne op een oppervlak. Hiervoor hebben wij een unieke samenwerking met CHILL (Chemelot Innovation and Learning Labs). Samen met CHILL maken wij niet zichtbare (bacteriële) verontreiniging zichtbaar. Zo krijgt u een realistischer beeld van de werkplekhygiëne bij u op kantoor. Door swab monsters op kweek te zetten, bepalen we de hoeveelheid en soorten bacteriën. Alleen met deze inhoudelijk kennis kan er inzichtelijk worden gemaakt of er ook schadelijke (pathogene) bacteriën aanwezig zijn. Oftewel; bacteriën waar men ziek van kan worden, zoals de bekende piepbacterie E.coli of de huidbacterie S. aureus. Met het unieke partnerschap tussen CHILL en Fusernet kan de hygiënebewustheid naar een hoger niveau worden getild, waarbij de verbinding tussen praktijk en wetenschap leidend is.

Til de schoonmaakbeleving naar een hoger niveau


Wilt u de schoonmaakbeleving onder uw medewerkers, klanten en bezoekers ook naar een hoger niveau tillen? Door de samenwerking met CHILL maken we de niet zichtbare (bacteriële) verontreiniging zichtbaar. Hierdoor krijgt u een realistischer beeld van hoe het met de werkplekhygiëne is gesteld.

Fusernet ICT Services komt gratis en vrijblijvend bij u langs met de ATP-meter om bij u op locatie een demonstratie met bijbehorende ATP-meting te doen. Meten is weten en zien is overtuigen! Met deze snelle hygiënecontrole krijgt u inzicht in de daadwerkelijke werkplekhygiëne bij u op kantoor. Interesse? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag met het verhogen van de werkplekhygiëne en schoonmaakbeleving op kantoor.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media