Het reinigen van uw serverruimtes / datacenters

De serverruimte of het datacenter is het kloppend hart binnen een bedrijf of organisatie. Het is dan ook belangrijk om uw serverruimte schoon te houden door middel van specialistische ESD reiniging. Fusernet ICT Services is zo’n professioneel bedrijf dat periodiek ESD onderhoud voor u kan uitvoeren.

Offerte aanvragen

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Wat is ESD?

ESD staat voor Electro Static Discharge, oftewel: elektrostatische ontlading. Een ESD is in feite een klein vonkje dat ontstaat zodra een met statische elektriciteit geladen persoon een geleider aanraakt.

ESD schoonmaak

Een ESD schoonmaak voorkomt storingen en defecten die vervelende gevolgen kunnen hebben. Uw servers staan 24/7 te draaien en moeten dus hard werken. Bovendien zijn alle werkstations afhankelijk van de IT-structuur. Datacenter onderhoud is dan ook een serieuze zaak waarmee u een hoop ellende kunt voorkomen. Stelt u zich maar eens voor dat uw computers, netwerken en internet onbruikbaar worden; een kostbare zaak! Voor de gezondheid van elektronica is statische elektriciteit dan ook een reëel risico.

Wat doet een ESD?

Door wrijving -ook wel tribo charging genoemd- wordt statische elektriciteit opgewekt. Zo’n elektrostatische ontlading heeft vanwege de geringe energie-inhoud vaak een voltage dat kleiner is dan 3000 volt, wat door mensen niet wordt opgemerkt. Het energiegehalte dat bij een ESD vrijkomt is dan wel niet groot, maar kan wel grote gevolgen hebben voor ESD-gevoelige elektronica. Zo is een ESD in staat om elektrische onderdelen zoals printplaten te beschadigen, zonder dat u dit door heeft. Als er geen maatregelen worden genomen, kan zo’n statische ontlading een risicofactor vormen voor uw kostbare elektronica. Omdat elektronica-onderdelen steeds verfijnder worden, is de verwachting dat de gevoeligheid van dergelijke onderdelen voor ESD toeneemt.

ESD veiligheid

Elektronica is een wezenlijk onderdeel geworden van alle technologie waarmee we dagelijks te maken hebben. Het is in bijna alle apparatuur en machines aanwezig. Bij voortijdige uitval kan dit tot vervelende consequenties leiden. ESD-risico’s tot een uiterste beperken is dan ook heel belangrijk. Door uitval van bepaalde elektronica kunnen zelfs mensenlevens in het geding raken. Als er bijvoorbeeld belangrijke technologie uitvalt in een ziekenhuis, bij de hulpdiensten of in de luchtvaart, dan kan dit zomaar mensenlevens kosten. Onderschat het gevaar van ESD dus niet.

ESD-gevoelige apparatuur

We treffen ESD-gevoelige elektrische componenten in vele soorten elektronica aan, zowel in professionele als consumentenelektronica:

Al dan niet extreem gevoelige componenten in:

Ook in huis treffen we elektronica aan welke ESD-gevoelige componenten kunnen bevatten. Zelfs in apparaten die we op een dagelijkse basis gebruiken, zoals:

Van bovengenoemde elektronica hangen gelukkig geen mensenlevens af, maar uitval ervan is evengoed niet prettig en kan erg frustrerend zijn.

Vrijwel onmerkbaar

ESD is voor ons als mens vrijwel onmerkbaar. Af en toe voelen we het in de vorm van een ‘schokje’, al dan niet gepaard met een zichtbaar vonkje, maar vaak merken we het zelfs helemaal niet op. Maar een ESD-vonkje dat wij bijna niet opmerken, kan wel een elektronisch component beschadigen door de hoge ontladingsstroom. Zelfs elektronische componenten met ingebouwde ESD-beschermings-circuits kunnen evengoed gevoelig zijn voor ESD.

Wanneer is ESD merkbaar?

Zoals we al vertelden, merken mensen een ESD lang niet altijd op. We merken dit alleen in bepaalde situaties op, bijvoorbeeld als we uit de auto stappen en een schokje voelen. Mensen merken een ESD pas op vanaf 3.000 volt of hoger. Ter vergelijking; sommige (gevoelige) elektronische componenten raken al beschadigd door een elektrostatische ontlading met een voltage van slechts 100 volt. Er is dus maar weinig nodig voor een ESD om schade aan te richten. Zonder de juiste maatregelen maakt een statische lading de mens dus tot een risicofactor voor elektronica.

Overgevoelige elektronica

De oorzaak van de overgevoeligheid van elektronische componenten voor ESD, wordt veroorzaakt door interne miniaturisatie, welke steeds verdergaand is. Sommige IC’s bevatten miljoenen minuscule structuurtjes. Deze structuurtjes zijn zo klein dat ze extreem gevoelig zijn voor ESD-ontladingsstroom.

Schade door ESD

Bij een storing waarvan geen duidelijke oorzaak bekend is, wordt al snel aan slijtage gedacht. Uit vele onderzoeken blijft dat dit bijna onmogelijk is. Elektrische componenten zoals halfgeleiders zijn ‘solid state’ en vertonen tijdens gebruik vrijwel geen slijtage. Elektronica kan echter wel beschadigen door overbelasting zoals bliksem, overspanning, warmte of door een ESD. Wetenschappelijk onderzoek vanuit de elektronica-industrie, ruimtevaart (NASA), luchtvaart en defensie wijst uit dat ESD vaak de boosdoener is bij defect geraakte elektronische componenten. De gevolgen van onverwachtse storingen of uitvallen van elektronica kunnen enorm zijn.

Verschillende ESD schades

Er bestaan een aantal technische schademechanismen welke direct in verband te brengen zijn met ESD-risico’s. Deze risico’s zijn in twee soorten onder te verdelen.

– Meetbare schades; zoals veranderingen van component-eigenschappen, slecht functioneren of zelfs compleet falen.

– Latente ESD-schade; dit zijn verborgen aantastingen.

Latente ESD-schade

De beschadigingen die door ESD worden veroorzaakt zijn meestal latent van aard. Latent betekent aangetast, maar nog niet merkbaar. Latente ESD-schade aan elektronica is dan ook niet vooraf op te merken en komt pas na bepaalde tijd aan het licht omdat elektronica niet naar behoren functioneert of zelf kapot gaat. Latente schade zorgt voor onbetrouwbare elektronica, welke uiteindelijk geheel kapot zal gaan.

Latente ESD-schade is erger dan meetbare schades, omdat deze op een later moment tijdens het gebruik problemen veroorzaken.

Problemen die kunnen optreden zijn;

  • het toenemen van lekstromen in elektrische componenten welke het functioneren negatief beïnvloeden.
  • extreme gevoeligheid voor vervolg-ESD’s of elektrische velden
  • instabiliteit in het functioneren en op een later tijdstip geheel of gedeeltelijk falen

ESD-preventie

In de industriële sector verschijnen steeds meer elektronica-onderdelen. De gevoeligheid voor ESD neemt hiermee ook toe. Het is dan ook een belangrijke zaak om ESD te voorkomen. Door preventieve maatregelen te nemen kunt u een hoop ellende voorkomen. Bovendien kan ESD-schade flink in de papieren lopen op financieel gebied en kan het onveilige situaties creëren voor u en uw medewerkers.

ESD-veilig werken: een belangrijke zaak

Het is volstrekt onnodig dat printplaten beschadigd raken door ESD. Het is echt de moeite waard om te investeren in ESD-veiligheid. Door ESD te voorkomen wordt de productkwaliteit van elektronica zoals printplaten beter gehandhaafd. Dit leidt tot minder uitval en herstelkosten. Fusernet ICT Services heeft aantoonbare kennis van ESD-preventie. Wij nemen uw elektronica serieus, iets wat ook ten voordele is voor de goede reputatie van u en uw bedrijfsnaam.

ESD-gecertificerd

Fusernet ICT Services is een ESD-gecertificeerd bedrijf dat uitsluitend volgens de ESD-normen werkt. Al onze medewerkers volgen regelmatig een ESD-training en leggen hiervoor een examen af. Zij dragen allen ESD kleding, ESD schoenen en/of een ESD hielband. Indien nodig werken zij tevens met een ESD polsband. Deze polsband is geaard, zodat ontstane statische elektriciteit direct naar de aarde wordt afgeleid. Daarnaast worden er ESD materialen en middelen ingezet voor de ESD reiniging waaronder ESD stofzuigers, ESD trappen/blokken, ESD stoffer en blik, ESD vuilniszakken en meer om ESD schades te voorkomen. Waar het nodig is, reinigen we uw serverruimte met geïoniseerde apparatuur. Dankzij deze maatregelen zorgen we er samen met onze partners voor dat de continuïteit van uw bedrijfsprocessen gewaarborgd blijft. ESD voorkomen is bovendien een stuk voordeliger dan achteraf moeten corrigeren.

ESD-veilig

Voor mensen is deze elektrische ontlading ongevaarlijk. Voor elektronica ligt dit echter anders; een kleine vonk van 10V is al in staat om uw server onherstelbaar te beschadigen. Het is dan ook belangrijk om ESD serieus te nemen bij het reinigen van uw servers en computers. Door ESD te voorkomen creëert u maximale bedrijfszekerheid rondom uw ICT-apparatuur; een veilig gevoel! Het reinigen van serverruimtes, computerruimtes en datacenters worden meestal niet opgenomen in de reguliere schoonmaakroutine. Op zich logisch; in een serverruimte staat gevoelige en kostbare apparatuur die u alleen aan een specialist toevertrouwt. Toch is het zeer verstandig om deze ruimtes schoon te houden. Stof kan uw ruimte zodanig vervuilen dat het storend kan zijn voor uw elektronica, resulterend in een flink schadebedrag. De specialisten van Fusernet ICT Services nemen u de zorgen uit handen en maken uw datacenter vakkundig schoon.

ESD-reiniging door Fusernet ICT Services

Voorkom onherstelbare schade door ESD en laat uw serverruimte of datacenter specialistisch reinigen door Fusernet ICT Services. Neemt contact met ons op via 030-6056174 of vraag een vrijblijvende offerte aan voor een ESD schoonmaak via info@fusernet.nl. Het is ook mogelijk om uw vraag via ons contactformulier te stellen.

BRON: esdsite.nl

Search fusernet.nl

WINKELMAND (0)

Added to wishlist!