Het reinigen van uw serverruimtes / datacenters

Een serverruimte of datacenter is het kloppend hart van uw organisatie en is dan ook van essentieel belang voor uw bedrijf. Door uw serverruimtes of datacenters professioneel te laten reinigen voorkomt u storingen door elektrostatische ontlading. Zo’n statische ontlading, in feite een klein vonkje, kan enorme gevolgen hebben voor uw servers. Onderdelen zoals printplaten zijn heel gevoelig voor ESD. Elektronica kan dan ook gemakkelijk beschadigd raken door ESD. Wanneer uw ICT apparatuur hierdoor stil komt te liggen, heeft dit ernstige gevolgen voor de continuïteit en het resultaat van de organisatie. Voorkomen is beter dan genezen. Door uw serverruimte of datacenter ESD veilig door een ESD-gecertificeerd bedrijf te laten reinigen creëert u maximale bedrijfszekerheid rondom uw ICT apparatuur.

esd logo

ESD reiniging

Een ESD schoonmaak voorkomt storingen en defecten die vervelende gevolgen kunnen hebben. Uw servers staan 24/7 te draaien en moeten dus hard werken. Bovendien zijn alle werkstations afhankelijk van de IT-structuur. Datacenter onderhoud is dan ook een serieuze zaak waarmee u een hoop ellende kunt voorkomen. Stelt u zich maar eens voor dat uw computers, netwerken en internet onbruikbaar worden; een kostbare zaak! Voor de gezondheid van elektronica is statische elektriciteit dan ook een reëel risico.
fusernet ESD reiniging datacenter esd 001
fusernet ESD reiniging datacenter esd 002

De gevolgen van een ESD

Elektronica-onderdelen worden steeds verfijnder en daarmee neemt de gevoeligheid voor ESD ook toe. Door wrijving wordt statische elektriciteit opgewekt. We noemen dit ook wel tribo charging. Vaak heeft een dergelijke ontlading een voltage dat kleiner is dan 3000 volt. Wij mensen merken dat eigenlijk niet op. Ondanks dat het energiegehalte vrij laag is, kan dit wel enorme gevolgen hebben voor apparatuur dat gevoelig is voor ESD. Zo kunnen onderdelen zoals printplaten beschadigd raken zonder dat u dit door heeft.

ESD veilig werken

Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder elektronica. We hebben er dan ook dagelijks mee te maken. Wanneer elektronica voortijdig uitvalt, kan dit heel vervelende consequenties hebben. Het is dan ook belangrijk om dit risico te beperken. In sommige branches kan uitval enorme gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, de hulpdiensten en de luchtvaart. Als belangrijke technologie in deze sectoren uitvalt, zou dat zomaar mensenlevens kunnen kosten. U moet het gevaar van ESD dan ook zeker niet onderschatten

Vrijwel onmerkbaar voor mensen

ESD is voor ons als mens vrijwel onmerkbaar. Af en toe voelen we het in de vorm van een ‘schokje’, al dan niet gepaard met een zichtbaar vonkje, maar vaak merken we het zelfs helemaal niet op.
fusernet esd reiniging datacenter

Schade door ESD

Veel mensen denken bij een storing zonder duidelijke oorzaak dat er slijtage in het spel is. Uit onderzoek blijkt dat dit vrijwel onmogelijk is. Elektrische componenten vertonen namelijk vrijwel geen slijtage tijdens gebruik. Wel kan elektronica beschadigd raken door bliksem, overspanning, warmte of een ESD. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ESD vaak de oorzaak is bij defect geraakte elektronische componenten.

ESD schades, preventie en ESD veilig werken

Er bestaan een aantal technische schademechanismen welke direct in verband te brengen zijn met ESD-risico’s. Deze risico’s zijn in twee soorten onder te verdelen;

– Meetbare schades; zoals veranderingen van component-eigenschappen, slecht functioneren of zelfs compleet falen.

– Latente ESD-schade; dit zijn verborgen aantastingen.

Latente ESD-schade is erger dan meetbare schades, omdat deze op een later moment tijdens het gebruik problemen veroorzaken.

Omdat er steeds meer elektronica-onderdelen verschijnen in de industriële sector, neemt de gevoeligheid voor ESD ook toe. Door ESD te voorkomen, kunnen we onszelf een hoop ellende besparen. ESD-schade kan voor onveilige situaties zorgen en kost behoorlijk wat geld. Het is dan ook absoluut de moeite waard om te investeren in ESD-veiligheid. Zo ontstaat er minder uitval en dus ook herstelkosten. Fusernet ICT Services heeft aantoonbare kennis van ESD-preventie. Wij nemen uw elektronica serieus, iets wat ook ten voordele is voor de goede reputatie van u en uw bedrijfsnaam.

ESD-gecertificeerd personeel

Nu weet u meer over ESD betekenis en wat ESD is. Fusernet ICT Services is een ESD-gecertificeerd bedrijf dat uitsluitend ESD-veilig werkt volgens de ESD-normen. Al onze medewerkers volgen regelmatig een ESD-training en leggen hiervoor een examen af. Zij dragen allen ESD kleding, ESD schoenen en/of een ESD hiel- of armband. Indien nodig werken zij tevens met een ESD polsbandje. Deze ESD polsband (een antistatisch polsbandje) is geaard, zodat ontstane statische elektriciteit direct naar de aarde wordt afgeleid. Naast een ESD band worden er meer ESD materialen en middelen ingezet voor de ESD reiniging, waaronder ESD stofzuigers, ESD trappen/blokken, ESD stoffer en blik, antistatisch bandje, ESD zak (antistatische zakjes) en meer om ESD schades te voorkomen. Waar het nodig is, reinigen we uw serverruimte met geïoniseerde apparatuur. Dankzij deze maatregelen zorgen we er samen met onze partners voor dat de continuïteit van uw bedrijfsprocessen gewaarborgd blijft. Wij kunnen onder meer statische elektriciteit meten en area plastic zakken bestellen. ESD voorkomen is bovendien een stuk voordeliger dan achteraf moeten corrigeren.

Wat is ESD-veilig?

Elektrische ontlading is voor mensen ongevaarlijk, maar voor elektronica ligt dit anders. Een vonkje van 10 volt is al genoeg om onherstelbare schade te veroorzaken aan uw server. Neem ESD dan ook serieus bij het reinigen van uw servers en computers. Door ESD te voorkomen creëert u maximale bedrijfszekerheid rondom uw ICT-apparatuur; een veilig gevoel! Een regulier schoonmaakbedrijf reinigt geen serverruimtes, computerruimtes en datacenters. Deze gevoelige en kostbare apparatuur wilt u natuurlijk ook wel door specialisten laten reinigen. Het is belangrijk om deze ruimtes goed stofvrij te houden. De specialisten van Fusernet ICT Services nemen u de zorgen uit handen en maken uw datacenter vakkundig schoon.

ESD veilige ESD-reiniging door Fusernet ICT Services

Voorkom onherstelbare schade door ESD en laat uw serverruimte of datacenter specialistisch reinigen door Fusernet ICT Services. Neemt contact met ons op via 030-6056174 of vraag een vrijblijvende offerte aan voor een ESD schoonmaak via info@fusernet.nl. Het is ook mogelijk om uw vraag via ons contactformulier te stellen.

BRON: ESDsite.nl

Veelgestelde vragen ESD reiniging

ESD staat voor Electro Static Discharge, oftewel: elektrostatische ontlading. Een ESD is in feite een klein vonkje dat ontstaat zodra een met statische elektriciteit geladen persoon een geleider aanraakt.

Ja, een ESD schoonmaak voorkomt storingen en defecten die vervelende gevolgen kunnen hebben. Uw servers staan 24/7 te draaien en moeten dus hard werken. Bovendien zijn alle werkstations afhankelijk van de IT-structuur. Datacenter onderhoud is dan ook een serieuze zaak waarmee u een hoop ellende kunt voorkomen. Stelt u zich maar eens voor dat uw computers, netwerken en internet onbruikbaar worden; een kostbare zaak! Voor de gezondheid van elektronica is statische elektriciteit dan ook een reëel risico.

Ja, dat is mogelijk. Dit doen wij met geïoniseerde apparatuur en speciale ESD stofzuigers.

De serverruimte of het datacenter is het kloppend hart binnen een bedrijf of organisatie en dient minimaal één keer per jaar gereinigd te worden.
Ja, Fusernet personeel legt examens af en is IEC/EN/NEN 61340-5-1 gecertificeerd