datacenter stof fusernet

Stof, de grote vijand van uw kloppend hart

Uw datacenter en serverruimtes

Vervuiling is niet altijd met het blote oog zichtbaar, terwijl het toch aanwezig kan zijn. Vuil hoopt zich op in uw datacenter of serverruimte met als gevolg oververhitte, verstoorde of zelfs defecte apparatuur. De meeste vervuiling, zoals een stofnest, is vaak duidelijk zichtbaar. Sommige verontreinigende stoffen zijn echter moeilijker te zien met het blote oog. Specialisten zijn getraind en weten precies waar vuil zich ophoopt en – nog veel belangrijker – hoe je er vanaf komt én blijft. Een datacenter schoonmaken is precisiewerk. Een dergelijke schoonmaak is vergelijkbaar met dat van een cleanroom. Het onderhoud van een datacenter of serverruimte kan veel ellende voorkomen.

De meeste computerruimtes zijn voorzien van een gecontroleerde luchtstroom om verontreinigende stoffen buiten te houden. Een goed begin, maar het is nooit waterdicht. Wanneer mensen de ruimte betreden kunnen verontreinigende stoffen worden meegenomen, waardoor deze alsnog de ruimte binnendringen. Ook defecte mechanische apparatuur kan vervuiling genereren. Uw apparatuur kan beschadigd raken en zelfs uitvallen. Dit brengt de continuïteit van uw organisatie in het gedrang.

Stof en vervuiling
Stof en vuil verzamelen zich op diverse plekken en materialen. Het kan worden meegenomen op kleding en schoenen of via voorwerpen die mee de ruimte in worden genomen. Dit kan de werking van uw machines ernstig beïnvloeden. Bovendien kan stof brandgevaar opleveren. Ook stuifmeel, een substantie die door bloemen wordt verspreid, kan een computerruimte infiltreren. Deze fijne, poederachtige stof kan mensen irriteren en allergieën veroorzaken. Maar ook uw apparatuur kan er nadelig door worden beïnvloed. Stuifmeel hecht zich gemakkelijk aan kleding en haar en wordt zo gemakkelijk meegenomen door personen die de ruimte betreden.

Haar en huidschilfers
Haren en huidschilfers worden vaak niet opgemerkt. Huidschilfers zijn kleine, dode huidcellen welke met het blote oog vrijwel niet waarneembaar zijn voor ons. De deeltjes komen eenvoudig in de lucht terecht waarna ze zich ophopen op en rond apparatuur. Hierdoor kunnen er niet alleen problemen ontstaan met uw ICT apparatuur, maar het kan ook de luchtstroom blokkeren en voor oververhitting zorgen.

Mechanische vervuiling
Zelfs de apparatuur in uw datacenter of serverruimte kunnen voor verontreiniging zorgen wanneer deze niet goed onderhouden worden. Zo kan er bijvoorbeeld ‘zwart stof’ ontstaan in de vorm van zwarte roetdeeltjes. Zwart stof bestaat uit ijzeroxide, een materiaal dat magnetische eigenschappen heeft. Dit kan enorme schade veroorzaken aan bijvoorbeeld schijfstations. Zwart stof bestaat uit kleine deeltjes die zich eenvoudig verspreiden door onder meer de luchtkanalen. Een andere vorm van mechanische vervuiling zijn zogeheten ‘metaalhaartjes’. Dit fenomeen treedt op in elektrische apparatuur wanneer metalen in de loop der tijd lange, haarachtige projecties vormen. Deze stof hoopt zich vaak op in verhoogde vloeren in computerruimtes. Metaalhaartjes hebben geleidende eigenschappen waardoor ze kortsluiting in elektrische apparatuur kunnen veroorzaken. Een ESD reiniging van uw computerruimte neemt deze risico’s grotendeels weg.

Professioneel onderhoud datacenter
Het reinigen en onderhouden van een datacenter of serverruimte is specialistisch werk. Wanneer een ongetraind iemand een dergelijke ruimte schoonmaakt, kan dit meer kwaad dan goed doen. Het onderhoud is een zeer technische handeling dat door een professioneel bedrijf met geschikte apparatuur uitgevoerd dient te worden. Wij verzorgen onder meer een opleveringsschoonmaak voor datacenters en serverruimten en doen periodiek ESD onderhoud. Wij zijn ESD-gecertificeerd en werken veilig en vakkundig. Neem het onderhoud van uw datacenter of serverruimte serieus en laat Fusernet ICT Services u ontzorgen!

Interessant artikel? Deel nu op Social Media