Vitaliteit en werkomgeving

Vitaliteit is te omschrijven als levenskracht en -energie. Onder vitaliteit valt zowel de fysieke als mentale gezondheid van personen. Mensen die vitaal zijn voelen zich levendig, zijn enthousiast en spontaan. Zij zitten zowel geestelijk als lichamelijk lekker in hun vel. Medewerkers die zich vitaal voelen zijn productiever en minder vaak ziek. De vitaliteit van uw medewerkers is dan ook heel belangrijk. 

Vitaliteit in organisaties

Zittend werk is niet het meest gezonde werk. Van stijfheid en rugpijn tot hoofdpijn en vermoeide ogen; de hele dag achter een bureau zitten kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Zittend werk wordt niets voor niets “het nieuwe roken” genoemd. Gelukkig zijn er manieren om problemen te voorkomen en de gezondheid van medewerkers te verbeteren zonder dat zij het werk achter een bureau moeten opgeven.

Vitaliteit en gezondheid

Vitale en gemotiveerde medewerkers vormen de basis van een gezonde organisatie. Medewerkers die vitaal zijn, worden minder vaak ziek, zijn productiever, voelen zich betrokken en zijn daarmee een belangrijke factor voor het succes van uw organisatie. Een medewerkers is vitaal wanneer er een goede balans is tussen stress en energie. Wanneer de medewerker zich goed voelt op het werk, blijft hij of zij gezond en vitaal. Wanneer een medewerker zich niet vitaal voelt, kan het gevolg zijn dat hij of zij zich ook op het werk niet lekker voelt. Je hebt immers energie nodig om te kunnen werken. Wie zich goed en gezond voelt, kan langer en met meer plezier werken.

Vitaliteit en betrokkenheid

De vitaliteit van medewerkers heeft een indirecte invloed op de mate van hun betrokkenheid. Iemand die thuis problemen heeft en zich fysiek of mentaal niet lekker voelt, zal minder energie hebben om zijn of haar werk te doen en minder motivatie hebben om zijn of haar taken goed uit te voeren. Als een medewerker mentaal en fysiek uitgeput is door het werk, is het onmogelijk voor diegene om betrokken te zijn. Iemand die al uitgeput is door zijn taken, heeft gewoon de energie om die extra stap te kunnen zetten om bij te dragen aan het succes van uw organisatie. 

werk motivatie
werk motivatie succesvol

Vitaliteit en motivatie

De vitaliteit van uw medewerkers heeft invloed op hun motivatie. Hoe meer energie iemand heeft, hoe meer hij/zij deze energie aan het werk kan besteden. Daarnaast heeft motivatie een positief effect op de vitaliteit. Gemotiveerde medewerkers hebben meer plezier in hun werk en zullen over het algemeen minder vaak last hebben van fysieke of mentale klachten, zoals een burn-out. Daarnaast draagt vitaliteit bij aan minder ziekteverzuim. Medewerkers die mentaal of fysiek ongelukkig zijn, melden zich sneller ziek. Alleen wanneer je je goed voelt, kun je productief blijven.

De vitaliteit van uw medewerkers bevorderen

Merkt u dat medewerkers worstelen met hun vitaliteit? Ervaren zij een slechte werk-privébalans? De volgende punten kunnen helpen om uw medewerkers vitaler te laten worden.

Houd contact

Houd op regelmatige basis contact met uw medewerkers. Dat klinkt misschien heel eenvoudig, maar een kleine en informele meeting biedt de kans om een open dialoog over vitaliteit te creëren. Medewerkers zullen sneller geneigd zijn om hier openhartig over te spreken en aan te geven wat ze nodig hebben, zodat u hen kunt helpen om vitaler te worden.

Vertrouwelijke omgeving 

Werk aan een omgeving van vertrouwen. Zo durven medewerkers sneller openlijk te spreken over hun fysieke en mentale gesteldheid en eventuele werk-privékwesties. Ze de deur open.

Meer vrijheid bieden

Houd rekening met de persoonlijke situatie van medewerkers. Denk aan het bieden van meer vrijheid wanneer iemand in een lastige persoonlijke situatie verkeert. Die flexibiliteit kan een medewerker meer balans geven.

Trainingen en coaching

Bied uw medewerkers specifieke trainingen aan. Hoewel de meeste mensen zelf veel invloed hebben op hun balans tussen werk en privé, hebben zij soms toch wat extra hulp nodig om een gezonde balans te kunnen bereiken. Een training of cursus kan hieraan bijdragen.

Werkdrukmeter op kantoor

Maak een werkdrukmeter op kantoor. Een zichtbare graadmeter hebben van hoe medewerkers het doen, kan helpen om bewustzijn over het probleem te creëren en houdt tegelijkertijd het onderwerp open. 

Meer flexibiliteit

Overweeg om medewerkers flexibelere werktijden te bieden of (deels) vanuit huis te werken. Een stukje meer vrijheid zorgt voor extra mobiliteit van medewerkers. Zo worden onverwachte gebeurtenissen zoals een ziek kind of een doktersafspraak, niet onnodig stressvol. 

Laat medewerkers meedenken

Moedig medewerkers aan om zelf ook met ideeën en initiatieven te komen om vitaler te worden. Door medewerkers erbij te betrekken en erover mee te laten denken, zullen zij zich eerder inspannen om vitaler te worden en te blijven.

Gezonde voeding

Een eenvoudige stap naar meer vitaliteit is het aanbieden van gezond eten en drinken in de bedrijfskantine. Denk aan gezonde tussendoortjes in plaats van een snoepmachine of zero varianten frisdrank in plaats van de variant die vol met suikers zit. Wanneer medewerkers op het werk gezonder eten en drinken, zullen zij dit thuis ook eerder gaan doen. 

Bewegen en ontspannen

We brengen al snel 8 uur per dag zittend door achter ons bureau. Lang zitten is slecht voor de gezondheid en kan klachten in de hand werken. Om ervoor te zorgen dat medewerkers minder lang hoeven te zitten, kunt u bijvoorbeeld zit-sta bureaus introduceren op het werk. Zo kan men afwisselend zitten en staan. Een lunchwandeling met een groepje werkt ook en is ook nog eens gezellig. 

Voorkom stress

Herken de tekenen van stress bij medewerkers. Zo kan iemand afwezig ogen, afspraken vergeten, veel klagen, erg stil zijn of snel geïrriteerd zijn. Neem zo’n medewerker apart en vraag wat er aan de hand is en of je iets voor diegene kunt doen. Laat hem/haar desnoods even wat stoom afblazen, dat kan ook al opluchten. Vraag thuiswerkers ook of ze hun werk goed en rustig kunnen doen en of u daar als werkgever aan kunt bijdragen. Thuiswerkers hebben soms de neiging om pauzes over te slaan of langer door te werken. Benadruk dat zij op tijd rust moeten nemen.

Een comfortabele werkplek

Een rustige en ergonomische werkplek is voor iedereen belangrijk. Denk aan een goede bureaustoel of een rustige, stille omgeving. Op kantoor is dat meestal wel in orde, maar voor thuiswerkers kan dit anders liggen. Niet iedereen beschikt thuis over een ergonomische en fijne werkplek. Vraag uw medewerkers hoe hun werkplek er thuis uitziet en of zij comfortabel kunnen werken. Is dit niet het geval, kijk dan samen met de medewerker naar oplossingen. 

Een schone werkplek

Hygiëne is zeer belangrijk en gaat hand in hand met vitaliteit. Een schone werkplek is niet alleen prettig en motiverend, maar voorkomt ook ziekteverzuim. Bacteriën en virussen kunnen zich snel verspreiden en vermenigvuldigen. Een frisse werkplek en schone apparatuur om mee te werken voorkomen ziekteverzuim en de daarbij behorende onkosten.

Blijvend vitalere medewerkers

Met bovenstaande punten is het mogelijk om uw bedrijf of organisatie een stuk vitaler te maken. Veel van deze tips kunt u direct zelf toepassen. Een schone werkplek creëren in de vorm van hygiënische apparatuur is wellicht iets lastiger. Hardware zoals laptops zijn gevoelig en kunnen niet simpel met een sopje en water worden schoongemaakt. Bovendien schiet dit er al snel bij in qua tijd. Gelukkig is Fusernet ICT Services gespecialiseerd in ICT reiniging. Wij kunnen zelfs speciale laptopdagen bij u op locatie organiseren, zodat uw medewerkers snel weer hun taken kunnen hervatten, mét schone laptops. Fusernet ICT Services ontzorgt!