statisch geladen

Statisch de winter door tips en tricks om schokjes te vermijden

Leuk die winter……de hele dag stroomschokjes, rechtopstaand haar en knetterende truien

Statische elektriciteit kan worden veroorzaakt door wrijving tussen voorwerpen die uit verschillende materialen bestaan. Die lading zorgt ervoor dat je “statisch” wordt. Normaal merk je daar niet zo heel veel van omdat die lading vanzelf wegvloeit, maar juist in de winter wordt deze ontlading door verschillende factoren tegengehouden.

Vocht in de lucht zorgt ervoor dat de ladingen eenvoudiger naar de grond geleiden. Normaal wordt de lading in je lichaam beetje voor beetje opgebouwd en door de vochtigheid verdwijnt de lading eigenlijk ongemerkt. In de winter bouwt deze lading zich juist op en daardoor krijgt je steeds stroomschokjes als dit je lichaam verlaat.

In de winter is de luchtvochtigheid gemiddeld zo’n 20%; extreem droog dus. Bovendien staat de verwarming in huis aan, waardoor de lucht extra droog wordt. Wanneer er ook nog eens een schrale oostenwind staat wordt het “knetterkoud”.

Wat kun je doen om die vervelende schokjes te vermijden

Het dragen van synthetische kleding en rubberen zolen onder je schoenen bouwen de lading in je lichaam extra op en houden de ontlading tegen. Draag dus kleding als katoen, wol of zijde en bij voorkeur schoenen met een leren zool. Je kleding spoelen met wasverzachter met antistatische eigenschappen helpt ook.

Nog een aantal tips om statische elektriciteit en een schok tegen te gaan:

●  verhoog de luchtvochtigheid in huis, kantoor of werkplek. Hoe droger de lucht is hoe meer je kans hebt op gebarsten lippen, hoofdpijn, droge ogen en schokken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld planten met een groot bladoppervlak neer te zetten, vochtige handdoeken in huis te hangen of een waterfonteintje in huis te zetten.

●  voor statisch haar: gebruik antistatische haarverzorgingsproducten, gebruik geen ontvettende haarproducten en spuit een beetje haarlak in je muts;

●  vervang je metalen deurkruk in een kunststof of houten deurkruk

●  als je uit de auto stapt, blijf dan de portierdeur bij het metaal vast houden. De elektrische lading vloeit dan langzaam weg.

●  de sleutelmethode: als je denkt dat je toch elektrisch geladen bent, raak dan met bijvoorbeeld een metalen sleutel een waterkraan, metalen deurkruk o.i.d. aan. Ook dan vloeit de lading langzaam weg.

ESD-veilig werken

In sommige bedrijven mogen mensen niet eens elektriciteit opgeladen raken (denk aan mensen die werken met explosieve stoffen of met statisch gevoelige onderdelen). Zij moeten ESD-veilig (Electrostatic Discharge) werken. Voor deze beroepen is er zelfs speciale werkkleding, zoals schoenen, jassen, polsbanden, maar ook ESD-stoelen, -vloeren en -matten.

Wellicht hebben we je met deze wetenswaardigheden en tips een beetje geholpen om elektrische schokken zoveel mogelijk te vermijden. En nu maar hopen dat de lente snel komt!

BRON: ESD Site

Interessant artikel? Deel nu op Social Media