Verzuim verlagen via schone werkplek

Verzuim verlagen via schone werkplek

Een verkoudheid kan zich als een lopend vuurtje op kantoor verspreiden. Als er een snotterende medewerker binnenkomt, worden binnen korte tijd ook andere mensen ziek. De boosdoeners zijn vaak virussen die zich razendsnel verspreiden via handcontact. Meestal via voorwerpen die veel worden aangeraakt, zoals deurknoppen, lichtschakelaars, koffieapparaten en via hardware zoals toetsenborden, computermuizen en printers.

Voeg je header hier toe Schone werkomgeving

Een gebrek aan hygiëne op de werkplek is een belangrijk probleem waar veel bedrijven (te) weinig bij stilstaan. Hygiëne op kantoor is essentieel voor de gezondheid en veiligheid van zowel medewerkers als klanten en bezoekers. Een goede hygiëne op de werkplek kan de verspreiding van bacteriën en virussen (zoals Covid-19) voorkomen. Dat scheelt ziekteverzuim en een lagere productiviteit.

Lichte, vermijdbare ziektes

Lichte ziektes zoals verkoudheid, hoesten, griep en diarree maken een groot deel uit van ziekteverzuim op het werk. En dat is onnodig, want veel van deze ziekten zijn te voorkomen door werkplekken schoon te houden. In de praktijk blijken veel werkplekken nog altijd ondermaats te scoren wat betreft hygiëne.

Hoe zorg ik voor een hygiënisch kantoor?

Het handhaven van een schone werkplek is een belangrijke stap om het ziekteverzuim binnen uw organisatie terug te dringen. Om u op weg te helpen, hebben we een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Schone ruimtes op kantoor

Een regulier schoonmaakbedrijf of interne interieurverzorg(st)er is een goede stap naar een hygiënisch kantoor. Schone sanitaire ruimtes, een schone keuken of kantine en voorwerpen zoals deurklinken en liftknopjes dragen allemaal bij aan reinheid. Maak uw medewerkers ook bewust van de gezondheidsrisico’s van verontreinigde werkplekken en kruimels op een toetsenbord. Zonder bewustwording is de kans kleiner dat medewerkers meehelpen om de werkomgeving schoon te houden. 

Stimuleer persoonlijke hygiëne

Ook persoonlijke hygiëne is essentieel om verzuim te verlagen. Worden mokken en glazen schoongemaakt? Wast iedereen zijn handen na een toiletbezoek? Door te stimuleren dat medewerkers aandacht besteden aan persoonlijke hygiëne wordt niet alleen het ziekteverzuim verlaagd, maar blijven medewerkers ook representatief naar collega’s en klanten.

Zorg voor antibacteriële zeep en ontsmettingsmiddelen

U maakt het uw medewerkers al een stuk gemakkelijker door te zorgen voor antibacteriële zeep en desinfecterende gels op kantoor. Door deze middelen beschikbaar te stellen, zullen medewerkers regelmatiger hun handen wassen en antibacteriële middelen gebruiken. Dit kan helpen om de verspreiding van vervelende ziektekiemen tegen te gaan. Vooral op flexwerkplekken kunt u op deze manier veel ellende voorkomen.

Zorg voor schone en hygiënische hardware

ICT apparatuur zoals laptops, beeldschermen, toetsenborden, computermuizen, telefoons en printers zijn een broedplaats voor bacteriën. Een toetsenbord bevat bijvoorbeeld vaak veel stof, huidschilfers, haren en broodkruimels. Bacteriën leven van deze verontreiniging en kunnen zich dan ook snel vermenigvuldigen. Vooral op flexwerkplekken kunnen ziektekiemen al snel meerdere personen bereiken. 

ICT reiniging is geen onderdeel van het schoonmaakplan van reguliere schoonmaakbedrijven. Dat is ook niet zo vreemd, want ICT reiniging is specialistisch werk dat niet door zomaar iedereen uitgevoerd kan worden. De medewerkers van Fusernet ICT Services zijn speciaal opgeleid en gecertificeerd voor het reinigen van ICT apparatuur. Zij weten als geen ander hoe hardware grondig en vooral veilig gereinigd dient te worden. Een fijne gedachte! 

Wilt u meer weten over de effecten van ziekteverzuim en wat de gevolgen voor werkgevers en werknemers zijn? In dit blog gaan we daar dieper op in.

Verzuim verlagen via schone werkplek

Een goede hygiëne op kantoor is een belangrijk onderdeel van uw verzuimbeheersplan. Medewerkers brengen gemiddeld zo’n 8 á 9 uur door op kantoor. Zij verdienen een hygiënische werkplek. Hoe meer mensen er op een kantoor werken, hoe gemakkelijker zij besmet kunnen raken door ziektekiemen. Met een schoon kantoor kunt u het ziekteverzuim aanzienlijk helpen verlagen. Fusernet ICT Services gaat verder waar reguliere schoonmaakbedrijven stoppen. Wilt u meer weten over ICT reiniging? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of vraag naar onze gratis hygiënemeting en demonstratie. Wij helpen u graag naar een schoon en hygiënisch kantoor!

Interessant artikel? Deel nu op Social Media