Gezond veilig en productief werken

Gezond, veilig en productief werken

Gevaarlijke en ongezonde omgevingen in een branche zoals de bouw zijn eenvoudig te herkennen, waarna men kan ingrijpen. De veiligheidsrisico’s op kantoor zijn minder gemakkelijk te herkennen. Hoewel veel mensen er niet direct aan denken, kan er ook op kantoor een onveilige of ongezonde situatie ontstaan. Denk aan een slechte ergonomie, struikelgevaar door losliggende kabels of een slechte hygiëne. Allemaal factoren die invloed hebben op de veiligheid en gezondheid van werknemers. Hoe gezonder en veiliger mensen kunnen werken, hoe productiever zij zullen zijn. 

Veilig en gezond werken

Over het algemeen worden kantoren gezien als een veilige werkomgeving. Er zijn echter nog steeds risico’s waar rekening mee dient te worden gehouden. Er kunnen ongezonde of onveilige situaties ontstaan. Dit kost werkgevers jaarlijks veel geld en tijd, zowel door schadeclaims als door verloren productiviteit. Om er zeker van te zijn dat medewerkers hun taken kunnen uitvoeren in een veilige en gezonde omgeving, dienen werkgevers rekening te houden met een aantal factoren. Van ergonomie op kantoor tot computerrisico’s en hygiëne. Wij vertellen u graag meer over de aanwezige risico’s en hoe u de veiligheid en gezondheid op kantoor aanzienlijk kunt verbeteren.

De gevaren in een kantooromgeving herkennen

Als werkgever bent u verplicht om ervoor te zorgen dat uw medewerkers gezond en veilig hun taken kunnen uitvoeren. Op de moderne hedendaagse werkplek zijn een aantal risicofactoren aanwezig. Zo kunnen ergonomische problemen de gezondheid van uw medewerkers beïnvloeden. Daarnaast zijn er elektrische en brandveiligheidsgevaren of struikelgevaar over losliggende kabels. Of wat dacht u van de effecten van slechte verlichting, temperatuur- en luchtkwaliteit of de risico’s die in verband staan met het gebruik van een computer? Denk aan vermoeide ogen, slechte houding of RSI. Elk van deze risico’s vormt een belediging voor de gezondheid en veiligheid op de werkplek. Als werkgever moet u maatregelen nemen om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren voor uw werknemers.

Ergonomie op de werkplek

Kantoorergonomie omvat het ontwerp en de inrichting van de werkplekken en apparatuur om medewerkers te helpen veilig, gezond en efficiënt te werken. Ergonomische problemen komen veel voor op kantoren. Een goede ergonomie is dan ook belangrijk voor mensen die aan een computerbureau werken. Zo is het belangrijk om toetsenbord en scherm goed uit te lijnen zodat mensen hun hoofd of lichaam niet hoeven te draaien. Daarnaast is de hoogte van het scherm, toetsenbord, bureau en stoel belangrijk. Deze moet comfortabel zijn. Soms kunnen voetsteunen of schermverhogers hierbij helpen. Of wat dacht u van een zit-sta bureau? Zo kunnen medewerkers af en toe de benen en rug even strekken. Voorkom reflecties en weerkaatsingen in het scherm, waardoor mensen in lastige houdingen gaan zitten om toch iets te kunnen zien. Door te investeren in de juiste kantoormeubilair en apparatuur zorgt u ervoor dat medewerkers comfortabel kunnen werken. Een goed overdachte werkplek biedt bescherming tegen gezondheidsrisico’s op de lange termijn als gevolg van een slecht ergonomie.

Voorkom struikelgevaar

Op kantoor wordt veel elektrische apparatuur gebruikt en dat betekent dat er ook veel kabels aanwezig zijn. Losliggende kabels zijn gevaarlijk. Mensen kunnen erachter blijven hangen en ten val komen, met alle gevolgen van dien. Ook kan apparatuur in de val worden meegetrokken en op de grond vallen, wat tot defecten kan leiden. Bovendien oogt een kantoor rommelig als er overal losliggende kabels en snoeren rondslingeren. Met behulp van werkplekbekabeling kunt u kabels en snoeren op een efficiënte manier wegwerken en voorkomt u struikelgevaar, kabelbreuken, brandgevaar en defecten aan uw ICT-apparatuur. Goed kabelmanagement draagt bij aan een veilige, ergonomische en prettige werkomgeving.

Een goede temperatuur en luchtkwaliteit

Ook temperatuurbeheersing en de luchtkwaliteit zijn belangrijk voor een gezonde en veilige werkomgeving. Het handhaven van een comfortabele temperatuur op de werkplek en het zorgen voor voldoende frisse lucht en airconditioning indien nodig, dragen bij aan een goede luchtkwaliteit. 

Een goede akoestiek op kantoor

Veel kantoren hebben een open ontwerp en bieden plek aan meerdere personen. Zeker nu veel bedrijven hybride werken en kantoren meer een ontmoetingsplek zijn geworden. Dit heeft uiteraard veel voordelen, maar het kan ook zorgen voor geluidsoverlast. Geluidsoverlast kost medewerkers energie, waardoor zij vermoeid raken. Ook heeft het invloed op de concentratie, waardoor men minder productief wordt. Geluidsoverlast kan zelfs leiden tot gezondheidsklachten. Door de akoestiek op kantoor te verbeteren kunt u geluidsoverlast en de gevolgen daarvan beperken. Medewerkers die zich goed kunnen concentreren en tevreden zijn, werken beter en productiever. 

Een schone en hygiënische werkomgeving

Uit onderzoek is gebleven dat maar liefst 25% van de werkplekken in Nederland ondermaats scoren op het gebied van gezondheid. Een groot deel daarvan heeft te maken met een slechte hygiëne. Werknemers brengen veel tijd door op hun werkplek. Het is dan ook essentieel dat zij kunnen werken in een hygiënische omgeving. Een toetsenbord bijvoorbeeld, bevat ruim 20.000 meer microben dan een toiletbril, waarvan zelfs zo’n 400 soorten bacteriën die niet eens op een toiletbril voorkomen! Veel mensen eten op hun werkplek, waarbij er kruimels in het toetsenbord terechtkomen. Ook komen er haren, huidschilfers, stof en andere vervuiling tussen de toetsen terecht. Bovendien wassen schrikbarend veel mensen hun handen niet na een toiletbezoek. Geen wonder dat ICT-apparatuur, zoals een toetsenbord, een broedplaats voor bacteriën is. De aanwezigheid van pathogene bacteriën wijst op een slechte hygiëne, waar medewerkers ziek door kunnen worden. Ziekteverzuim gaat ten koste van de productiviteit en kost bedrijven jaarlijks veel geld.

Gezondheid op het werk

De vitaliteit van werknemers is noodzakelijk voor een duurzame inzetbaarheid. Productief werken kan alleen als de werkplekomstandigheden optimaal zijn. Fusernet ICT Services heeft alles in huis om uw kantoor te optimaliseren tot een gezonde, veilige en productieve werkomgeving. Wij zijn specialist op het gebied van ICT-reiniging, maar weten ook als geen ander hoe we de werkplekbekabeling, akoestiek, elektrificatie en stroom- en datavoorzieningen moeten optimaliseren. Wilt u meer weten over onze uitgebreide diensten en wat wij allemaal voor u kunnen betekenen op de weg naar een veilig en gezond kantoor? Bezoek onze website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met u mee.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media