Ziekteverzuim verlagen en voorkomen

Ziekteverzuim verlagen en voorkomen

Ziekteverzuim kan een bedrijf of organisatie veel geld kosten. U bent als werkgever wettelijk verplicht om het loon door te betalen van een zieke werknemer. De kosten door ziekteverzuim kunnen behoorlijk oplopen. Als werkgever krijgt u naast loondoorbetaling ook te maken met eventuele andere kosten, zoals kosten voor vervanging of verzuimbegeleiding van de zieke medewerker.

Gelukkig kunt u als werkgever maatregelen nemen om ziekteverzuim zoveel mogelijk te voorkomen en te verlagen. Investeren in de preventie van verzuim voorkomt dat uw medewerkers ziek worden en dat scheelt uw bedrijf of organisatie jaarlijks veel geld.

Wat is verzuim?

Maar wat is ziekteverzuim dan precies? Ziekteverzuim is de term die we gebruiken wanneer een medewerker niet op het werk verschijnt en hiervoor als reden ‘ziekte’ opgeeft. Een medewerker kan last hebben van bijvoorbeeld griep en na enkele dagen weer fit genoeg zijn om te komen werken. Maar soms kan ziekteverzuim ook langer duren, bijvoorbeeld wanneer iemand een burn-out heeft.

De effecten van ziekteverzuim

Ziekteverzuim op de werkvloer treft iedereen en heeft gevolgen voor zowel de werkgever als de werknemer.

Gevolgen voor de werkgever

  • Lager productieniveau
  • Onderbezetting met gevolgen voor de workflow
  • Administratiekosten
  • Extra arbeidskosten wanneer er een vervanger geregeld moet worden
  • Slecht moreel onder collega’s bij frequente afwezigheid van een bepaald persoon

Gevolgen voor de werknemer

  • Verlies van een deel van het loon of vrije dag(en) (afhankelijk van de verzuimregeling binnen uw bedrijf)
  • Verminderde productiviteit bij terugkeer naar werk als gevolg van een ‘inhaalslag’
  • Bij frequent en onverklaarbaar ziekteverzuim kunnen er gevolgen zijn
  • Na 2 jaar achtereen ziek te zijn geweest kan de werkgever toestemming voor ontslag aanvragen

Het is duidelijk dat ziekteverzuim voor iedereen kostbare gevolgen kan hebben. Het is dan ook belangrijk om ziekteverzuim zoveel mogelijk te voorkomen.

Stappenplan terugdringen ziekteverzuim


Ziekteverzuim terugdringen voorkomt hoge kosten. Hieronder vindt u enkele tips voor het voorkomen van ziekteverzuim.

Een duidelijk verzuimbeleid
Zorg voor duidelijkheid omtrent uw ziekteverzuimbeleid. In het verzuimbeleid neemt u op hoe uw bedrijf of organisatie omgaat met verzuim, wat de te volgen stappen zijn bij een ziekmelding en wat de rechten en plichten van zowel werkgever als werknemer zijn. Het verzuimbeleid fungeert als een hulpmiddel voor uw medewerkers en maakt duidelijk wat uw verwachtingen zijn.

Ondersteun uw medewerkers
Wanneer een medewerker afwezig is vanwege persoonlijke problemen, zoals een sterfgeval of psychische problemen, is het fijn als u als werkgever ondersteuning biedt. Zowel bij afwezigheid als bij de terugkeer naar het werk. Door uw medewerker te ondersteunen krijgt hij of zij het gevoel dat u betrokken bent. Dit kan bijdragen aan een sneller herstel en kan herhaaldelijk verzuim voorkomen. 

Wees flexibel
U kunt als werkgever overwegen om flexibele werktijden te bieden. Dit geeft uw medewerkers het gevoel dat zij een betere balans hebben tussen werk en privé en dat u hun behoeften belangrijk vindt. Of investeer in de ontwikkeling van uw personeel door opleidingen of cursussen te bieden zodat zij hun werk beter kunnen uitvoeren en nieuwe dingen kunnen leren. Door flexibiliteit te bieden houdt u uw medewerkers tevreden, gezond en gemotiveerd om te werken.

Verminder stress op het werk
Als werkgever dient u altijd te proberen om factoren die onnodig stress veroorzaken zoveel mogelijk weg te nemen. Gaat er een apparaat kapot die uw medewerkers hard nodig hebben, dan kan dit stress veroorzaken. Streef er in dit geval naar om het apparaat zo snel mogelijk te laten repareren of te vervangen. Stel daarnaast zowel de mentale als fysieke gezondheid van uw medewerkers voorop. Naast het feit dat dit ziekteverzuim kan voorkomen, laat uw als werkgever ook zien dat u om uw medewerkers geeft. Zorg tot slot voor een goede sfeer op de werkvloer; als uw medewerkers fluitend naar het werk gaan, zijn zij productiever en verzuimen zij minder snel.

Geef feedback
Feedback geven is in elk bedrijf belangrijk. Niet alleen wanneer u kritiek heeft, maar juist ook als er goed werk is verricht. Geeft u nooit feedback, dan kan uw personeel het gevoel krijgen dat ze niet gewaardeerd worden. Ontevreden medewerkers verzuimen sneller. Laat zien dat u de harde inspanningen van uw personeel waardeert.

Beloon een goede opkomst
In veel gevallen kan een medewerker er natuurlijk echt niets aan doen als hij of zij afwezig is. Maar u kunt ziekteverzuim wel terugdringen door er een beloning tegenover te zetten als iemand wel regelmatig komt opdagen. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die een extra vakantiedag als beloning geven als een medewerker het hele jaar niet ziek is geweest. Dit kan een motivatie zijn voor een medewerker om zich niet al te snel ziek te melden.

Een goede hygiëne
Een goede hygiëne op de werkplek is essentieel om de verspreiding van bacteriën en virussen onder uw personeel tegen te gaan. Vooral besmettelijke virussen kunnen een hele afdeling plat leggen als het even tegenzit. Iets waar u niet op zit te wachten, daar dit de continuïteit van uw bedrijfsprocessen flink kan vertragen. Een goede hygiëne waarborgen op de werkplek is dan ook zeer belangrijk.

Preventie ziekteverzuim middels ICT reiniging

Door te zorgen voor een schone en hygiënische werkplek kunt u ziekteverzuim flink terugdringen. De Arbowet stelt dat u als werkgever verantwoordelijk bent voor een veilige werkplek. Veel werkplekken scoren ondermaats op het gebied van gezondheid. Vooral ICT apparatuur is een bron van bacteriën. Denk aan toetsenborden, muizen, beeldschermen, telefoontoestellen en meer. Door deze broedplaatsen van vuil en bacteriën grondig te reinigen wordt de kans op besmettingen en infectieziekten drastisch verkleind. Daarnaast heeft ICT reiniging nog veel meer voordelen!

Zorg voor schone en gezonde werkplekken

Fusernet ICT Services gaat verder waar reguliere schoonmaakbedrijven stoppen. Bent u benieuwd naar de verontreiniging op uw ICT-apparatuur? U kunt bij Fusernet ICT Services een gratis hygiënemeting aanvragen. Zo maken we inzichtelijk hoe het met de hygiëne bij u op kantoor is gesteld. Voor meer informatie of het aanvragen van een gratis hygiënemeting en demonstratie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij staan voor u klaar!

Interessant artikel? Deel nu op Social Media