Het belang van een schone werkplek

Het belang van een schone werkplek

Het schoonhouden van uw kantoor stopt niet bij het reinigen van openbare ruimtes zoals de kantine en de toiletten. Werkplekken zijn vaak veel erger verontreinigd dan u in eerste instantie zou denken. Overal liggen bacteriën en andere ziektekiemen op de loer op voorwerpen waar in misschien niet direct aan zou denken. Gemiddeld brengen we zo’n 8 uur per dag door op onze werkplek. Wist u dat u deze gehele tijd wordt blootgesteld aan diverse soorten verontreiniging? We zijn geneigd om te denken dat we in bepaalde beroepen meer met vervuiling te maken krijg dan in andere. Denk aan een baan als vuilnisman, de schoonmaak of loodgieterswerk. In vergelijking met dergelijke functies valt de verontreiniging op kantoor wel mee, toch? Onderzoek heeft aangetoond dat het gemiddelde toetsenbord meer bacteriën bevat dan een toiletbril. Dat had u waarschijnlijk niet verwacht. Toch is het echt zo!

Oppervlakken zijn vaak vuiler dan u denkt

Datzelfde onderzoek heeft vastgesteld waar hoge aantallen bacteriën voornamelijk werden aangetroffen:

  • Liftknoppen
  • Kantoortelefoons
  • Toetsenborden
  • Muizen
  • Headsets
  • Printers
  • Deurgrepen van de magnetron
  • Deurgrepen van de koelkast

Veel oppervlakken worden door verschillende mensen aangeraakt. Dat geldt niet alleen voor apparatuur en spullen die gezamenlijk worden gebruikt, maar ook op de werkplekken zelf. Denk aan stof, kruimels, huidschilfers, nagels en andere verontreiniging. Vooral flexwerkplekken raken snel verontreinigd. ICT apparatuur is een bron van bacteriën en ziektekiemen, welke goed gedijen op dergelijke oppervlakken.

Waarom is schoonmaken belangrijk?

Het zorgdragen voor schone en frisse werkplekken heeft meerdere voordelen. Het is dan ook een investering die zich terugbetaald. 

Voordelen schone werkplek:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Minder ziekteverzuim
Een schone en hygiënische werkplek voorkomt de verspreiding van virussen en bacteriën onder uw personeel. Dit resulteert in minder ziekteverzuim. Jaarlijks kost ziekteverzuim organisaties enorm veel geld.

Hogere productiviteit
Als werknemers zich niet helemaal fit voelen op het werk, lijden hun prestaties daaronder en neemt het risico op verspreiding toe. Een schone en frisse werkomgeving zorgt voor gezonde werknemers, vermindert afleiding en verhoogt de tevredenheid onder uw personeel, wat resulteert in een hogere productiviteit.

Tevreden medewerkers
Een schone werkplek vergroot de tevredenheid van uw medewerkers en stimuleert het moreel. Werknemers voelen zich gewaardeerd als zij zien dat hun werkgever moeite voor hen doet door te zorgen voor nette en schone werkplekken.

Meer motivatie
Een schone werkplek ziet er waardiger en respectabeler uit dan een verontreinigde werkplek. Dit is van invloed op de mentaliteit van uw medewerkers. Als zij het gevoel hebben in een professionele omgeving werkzaam te zijn, zal dit hen inspireren om ook professioneel hun werk te doen. Dit resulteert in een hogere concentratie en motivatie.

Gelukkige medewerkers
Uw medewerkers brengen het grootste deel van hun dag op kantoor door. Het is wel zo prettig als zij hun werkomgeving associëren met positieve gevoelens. Medewerkers die zich tevreden voelen en een hoog moreel hebben, voelen zich gelukkiger in hun werk.

Een goede indruk
Wanneer u klanten, zakenrelaties of andere bezoekers ontvangt op kantoor, laat u meteen een goede (eerste) indruk achter als uw werkplekken net en schoon ogen. Een verontreinigd kantoor is natuurlijk geen goede reclame voor uw bedrijf of organisatie en kan uw imago schaden.

Langere levensduur van apparatuur
Door uw werkplekken schoon te houden, verlengt u de levensduur van uw ICT apparatuur. Het investeren in ICT- en werkplekreiniging is dan ook een investering welke u op de lange termijn geld scheelt. Bovendien is dit beter voor de duurzaamheid en het milieu.

ICT reiniging: schone en hygiënische werkplekken

Een schone werkplek zorgt voor orde, netheid, veiligheid en gezondheid. De reguliere schoonmaak neemt ICT apparatuur niet mee in het schoonmaakplan. ICT reiniging is namelijk specialistisch werk dat uitgevoerd dient te worden door gecertificeerde personen. Zij weten als geen ander hoe dergelijke apparatuur op de juiste wijze en onder veilige omstandigheden gereinigd moeten worden. Fusernet ICT Services is specialist op het gebied van ICT reiniging. In samenwerking met CHILL kunnen wij onzichtbare verontreiniging zichtbaar maken. Bent u benieuwd hoe het met de werkplekhygiëne bij u op kantoor gesteld is? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gratis hygiënemeting en demonstratie. Wij zijn u graag van dienst.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media