Teveel stof zorgt ervoor dat een computer niet meer opstart

Teveel stof zorgt ervoor dat een computer niet meer opstart

Stof is een veelvoorkomend allergeen in woningen en bedrijfspanden. Het ziet er rommelig en onhygiënisch uit wanneer stofwolken zich ophopen. Ook kan er stof in de computer ophopen, wat schade aan kan richten. Het is dan ook van cruciaal belang om te voorkomen dat teveel stof en vuil zich in uw computerkast ophopen. Het kan permanente schade toebrengen aan diverse componenten en zorgen voor defecten. Uw pc schoonmaken en uw computer stofvrij maken kan een hoop ellende voorkomen. Hetzelfde geldt voor de randapparatuur die u gebruikt.

Warmte

Teveel stof in een computer kan diverse hittegerelateerde problemen veroorzaken. Stof dat zich op componenten ophoopt, zoals de geheugenmodules, isoleert deze. De ventilatoren kunnen de warme lucht vervolgens niet kwijt. Als stof de in- en uitlaatopeningen blokkeert, voorkomt dit dat koude lucht de computer kan bereiken en warme lucht afgevoerd kan worden. Wanneer stof wrijving veroorzaakt op de bladen van de koelventilator, kan dit herrie veroorzaken en kan de ventilator niet meer soepel draaien. Als de computer oververhit raakt, kan deze traag gaan werken vanwege de thermische beschermingsfunctie van de processor. Ook kan de computer onstabiel worden en kunnen er storingen ontstaan.

Optische lens

De optische lens van het schijfstation in uw computer zendt een laserstraal uit met een golflengte van slechts 650 nanometer. Teveel vervuiling op de lens kan ervoor zorgen dat de schijf niet goed gelezen kan worden. Dit resulteert in foutmeldingen wanneer u schijven probeert te lezen of te branden. Hoewel dit in sommige gevallen opgelost kan worden met een speciale lensreinigingskit, is het vaak nodig om de schijfeenheid te vervangen wanneer er teveel vuil is opgehoopt. 

Beeldscherm

Een laptopscherm of desktop monitor heeft een delicaat oppervlak dat eenvoudig bekrast kan raken door stof of een ruwe reinigingsdoek. Wanneer iemand onvoorzichtig is bij het reinigen van een scherm, worden stof en vuildeeltjes over het oppervlak geveegd, waardoor microscopisch kleine krasjes achterblijven. Deze krasjes kunnen een zichtbare ‘swirl’ achterlaten op het beeldscherm. 

Optische muis

Tegenwoordig maken we veelal gebruik van optische muizen. Dit is al een hele verbetering ten opzichte van de oudere muizen met een rollende bal, waar veel vuil aan bleef kleven. Echter kan een optische muis ook vervuild raken. Huidvetten en huidschilfers hopen zich op in de naden en de gemiddelde muis bevat veel bacteriën. Het is dan ook belangrijk voor zowel het comfort van de gebruiker als voor de levensduur van de muis om deze regelmatig te reinigen. 

Wanneer moet u uw computer schoonmaken?

Sommige mensen vinden het lastig om te bepalen wanneer zij hun computerkast moeten schoonmaken. Wanneer uw computer zichtbaar stoffig of vuil is, is dit een duidelijke indicatie dat deze gereinigd dient te worden. Het beste is natuurlijk om ophopingen van vuil en stof al voor te zijn door uw ICT apparatuur periodiek te laten reinigen. Door er vroegtijdig iets aan te doen kunt u ophopingen en schade op de lange termijn voorkomen. Het onderhouden en schoonmaken van uw pc is belangrijk voor een efficiënte werking.

Enkele tekenen dat u uw computer of laptop stofvrij moet maken:

De ventilator maakt geluid
Als de interne ventilator van uw pc een luide toonhoogte laat horen of een hoge snelheid heeft, is dat een teken dat de warmte niet goed kan worden afgevoerd. De ventilator van uw laptop of pc moet worden schoongemaakt.

De computer oogt vuil
Een duidelijk teken dat uw computer een schoonmaakbeurt kan gebruiken, is zichtbare stof- of vuilophoping. Is de computer aan de buitenkant verontreinigd, dan is de binnenkant dat zeer waarschijnlijk ook. De computerkast of laptop moet van buiten en binnen worden schoongemaakt.

De computer voelt warm aan
Voelt uw computer of laptop warm aan, dan is deze waarschijnlijk erg stoffig van binnen.

Stof- en vuilophopingen voorkomen middels ICT reiniging

Uw ICT apparatuur is de sleutel tot succes binnen veel bedrijven en organisaties. Vandaag de dag kunnen we ICT apparatuur dan ook niet meer wegdenken. Reden genoeg om uw apparatuur goed te onderhouden.

Laptop schoonmaken van stof
Een laptop wordt veel gebruikt. Niet zo vreemd dat er zich vuil en stof ophoopt in het toetsenbord, de touchpad of op het beeldscherm. Stof en vuil kan ook de binnenkant van uw laptop bereiken. Stof en kruimels komen vast te zitten tussen toetsen, in de ventilator of in de poorten van uw laptop. Dit kan vervelende problemen veroorzaken. De toetsen laten zich minder goed indrukken of u krijgt ineens dubbele letters. Ook kan de connectie van uw poorten verstoord raken waardoor randapparatuur of USB-sticks niet meer gebruikt kunnen worden. 

Computer schoonmaken van stof
Uw computer kan net als een laptop in- en uitwendig vervuilt raken. Dit geldt zowel voor de computerkast als de randapparatuur. Denk hierbij aan toetsenborden, muizen, enz. Vervuiling wordt vaak door de ventilator aangetrokken. Deze moet de temperatuur in de kast koelen, maar trekt hierdoor ook veel stof en vuil aan. Dit hoopt vervolgens op. Bij een desktop computer is vooral een secure reiniging aan de binnenzijde van de kast zeer belangrijk. Maar ook randapparatuur trekt veel vuil en stof aan. Een toetsenbord kan bijvoorbeeld niet alleen verontreinigd raken door stof, maar ook door kruimels, nagels, huidschilfers, bacteriën en ziektekiemen. Door ook uw randapparatuur te laten reinigen, kunt u naast het verlengen van de levensduur van uw apparatuur, ook het verspreiden van virussen en bacteriën voorkomen.

Specialist in ICT reiniging

Zoals u hierboven al kon lezen kan vervuilde apparatuur niet alleen de bedrijfszekerheid in het gedrang brengen, maar is dit ook van invloed op de gezondheid van uw werknemers. Schone en hygiënische apparatuur voorkomt onnodige problemen zoals storingen en andere defecten, maar voorkomt ook ziekteverzuim. Dergelijke problemen kunnen u als bedrijf of organisatie veel geld kosten. ICT reiniging is dan ook een kleine investering die veel ellende kan voorkomen. Fusernet ICT Services is dé specialist op het gebied van ICT reiniging. Onze medewerkers weten precies hoe ze ICT apparatuur op correcte en veilige wijze dienen te reinigen. Wilt u ook genieten van schone en stofvrije ICT apparatuur? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media