web Desinfecteren wat is dat eigenlijk precies corona hygiene handen wassen 1

Desinfecteren, wat is dat eigenlijk precies?


Met de komst van Covid-19 is desinfecteren steeds belangrijker geworden. We wassen onze handen vaker, gebruiker desinfecterende handgel en veelgebruikte voorwerpen worden regelmatiger gedesinfecteerd. Toch blijkt dat de gemiddelde Nederlander niet weet wat desinfecteren precies is. Tussen schoonmaken en desinfecteren zit namelijk een verschil. In dit artikel leggen we u deze verschillen uit.

Schoonmaken en desinfecteren; wat is het verschil?

Schoonmaken en desinfecteren zijn niet hetzelfde; er zit een groot verschil tussen. Veel Nederlanders denken bijvoorbeeld ten onrechte dat allesreiniger desinfecteert. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat bij schoonmaken vuil en afzettingen worden verwijderd van een oppervlak. Desinfecteren betekent dat bacteriën en ziektekiemen worden gedood nadat het oppervlak is opgeruimd en schoongemaakt. Desinfecteren wordt dus na het schoonmaken gedaan. Het ene oppervlak dient vaker gedesinfecteerd te worden dan het andere. Zo wordt een toetsenbord bijvoorbeeld vaker aangeraakt dan een raam.

Schoonmaken

Een oppervlak reinigen bestaat uit het verwijderen van zichtbare vuildeeltjes zoals koffievlekken, broodkruimels en stof. Schoonmaken is dan ook een oppervlakkige reiniging. Het kan ziektekiemen verminderen, maar het elimineert ze niet. Schoonmaken is echter wel belangrijk en altijd de eerste stap in het reinigingsproces. Middelen die worden gebruikt bij schoonmaken zijn bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes, zeep, allesreiniger, ontvetters en glasreinigers.

Desinfecteren

Desinfecteren is zeer belangrijk op plekken waar veel mensen samenkomen zoals kantoren, restaurants, ziekenhuizen en scholen. Desinfecterende middelen zijn in staat om specifieke virussen en ziekteverwekkers op een oppervlak te doden. Dergelijke middelen verwijderen ziektekiemen en vervuiling die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Een reinigingsmiddel mag pas een desinfectant worden genoemd als het 99,999% van de besmettelijke schimmels, virussen en bacteriën doodt binnen een tijdspanne van 5 tot 10 minuten. Voorbeelden van veel voorkomende desinfecterende middelen zijn bleek, chloor en alcohol. Het wordt geadviseerd om oppervlakken die regelmatig worden aangeraakt regelmatig te desinfecteren. Op kantoren zijn veelgebruikte oppervlakken bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen, telefoons, toetsenborden, muizen en afstandsbedieningen.

Handen wassen met zeep of handgel?

De beste manier om uw handen te wassen is met water en zeep om ziekteverwekkers te verwijderen. Dit geldt ook voor vuile of plakkerige handen. Zeep werkt bij vieze en plakkerige handen beter dan handgel. Droog uw handen vervolgens met een papieren handdoekje en gooi dit in de afvalbak. Bacteriën blijven beter plakken op een papieren handdoekje, terwijl handdrogers de bacteriën juist verspreiden in plaats van opnemen. 

Een desinfecterende handgel biedt uitkomst op plaatsen waar u niet de mogelijkheid hebt om uw handen te wassen met water en zeep, zoals bijvoorbeeld in openbare ruimten. Ook kunt u uw handen desinfecteren met een handgel na het hoesten, niezen of eten. Daarnaast is het belangrijk om niet uw gezicht aan te raken met uw handen. Bij Fusernet ICT Services kunt u terecht voor desinfecterende middelen en andere hygiënische (hulp)middelen voor uw organisatie.

ICT reiniging voorkomt verspreiding van ziektekiemen

Nu de besmettingscijfers rond het coronavirus weer oplopen is een goede hygiëne van groot belang. U kunt verspreiding van het coronavirus en ziekteverzuim onder uw personeel voorkomen door te zorgen voor schone en hygiënische werkplekken. Vooral op flexwerkplekken is hygiëne zeer  belangrijk, omdat meerdere personen dezelfde oppervlakken aanraken. Een schone werkplek is daarnaast prettig en zorgt voor meer motivatie. ICT reiniging biedt nog veel meer voordelen dan alleen hygiëne.

Het onzichtbare, zichtbaar maken

Fusernet ICT Services werkt samen met CHILL (Chemelot Innovation and Learning Labs B.V.) om onzichtbare verontreiniging zichtbaar te maken. Zo kunnen we een realistischer beeld krijgen van de werkplekhygiëne. Er worden professionele swab monsters afgenomen die vervolgens op kweek worden gezet. Met behulp van deze kweek kunnen de hoeveelheid en soort bacteriën worden bepaald. Met deze inhoudelijke kennis kunnen we inzichtelijk maken of er schadelijke (pathogene) bacteriën aanwezig zijn. Dergelijke bacteriën kunnen mensen ziek maken. Bekende ziekmakende bacteriën zijn de poepbacterie E. coli en de huidbacterie Staphylococcus aureus. Dankzij het unieke partnerschap tussen Fusernet en CHILL tillen we hygiënebewustheid naar een hoger niveau. De verbinding tussen praktijk en wetenschap is hierin leidend.

Fusernet ICT Services; specialist op gebied van ICT reiniging

Fusernet ICT Services heeft jarenlange ervaring op het gebied van ICT reiniging. Wij beschikken over de juiste materialen en reinigingsmiddelen om de hygiëne op uw werkplekken te optimaliseren. Zo kunt u onder meer de verspreiding van het coronavirus onder uw medewerkers helpen voorkomen. Een schone, frisse en hygiënische werkplek heeft diverse voordelen. Wilt u meer weten over het belang en de voordelen van ICT reiniging? Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media