fusernet blog griep

Griepgolf: welke griep heerst er nu en wat zijn de symptomen van zomergriep?

De griepepidemie in Nederland houdt nog altijd aan. Het RIVM volgt de ontwikkeling van het griepvirus nauwgezet door op diverse manieren gegevens te verzamelen. Onderzoeksinstituut Nivel houdt bijvoorbeeld bij hoeveel mensen zich met griepverschijnselen melden bij de huisarts. De resultaten zijn echter lastig te vergelijken met voorgaande jaren omdat veel mensen met griepachtige verschijnselen niet naar de huisarts gaan, maar een coronatest doen. Als deze negatief blijkt, zieken ze vaker thuis uit zonder een bezoekje aan de huisarts. Het is dan ook lastig om een reëel beeld te krijgen van de daadwerkelijke cijfers, die waarschijnlijk nog wel wat hoger liggen.

Griepvirus is later dan normaal

Het griepseizoen kwam eind vorig jaar langzaam op gang. Dit is waarschijnlijk een gevolg van de coronamaatregelen die toen nog golden, waardoor mensen minder contact met elkaar hadden. De maatregelen zijn enige tijd geleden losgelaten en daardoor neemt de kans op virussen zoals de griep toe. Zowel griep als Covid-19 vallen onder de luchtweginfecties. Ze worden echter wel door verschillende virussen veroorzaakt. Beiden virussen verspreiden zich via de druppeltjes die vrijkomen wanneer iemand moet hoesten of niezen. De coronamaatregelen hielpen dan ook niet alleen tegen Covid-19, maar ook tegen het griepvirus.

Wat is de griep

Griep, ook wel influenzavirus genoemd, is een besmettelijke infectie van de luchtwegen. Het virus infecteert de neus, keel en longen. Bepaalde groepen mensen, zoals jonge kinderen, ouderen en mensen met gezondheidsproblemen lopen een groter risico op griepcomplicaties. Het influenzavirus is elk jaar verantwoordelijk voor seizoensgebonden griepepidemieën. Griep komt normaal gesproken meestal voor in de wintermaanden. Er zijn 2 soorten influenzavirussen die voorkomen bij mensen, namelijk type A en B. Type A wordt onderverdeeld in subtypen, zoals H1N1 en H3N2. Type B wordt onderverdeeld in lijnen; de Yamagata-lijn en de Victoria-lijn. Type A is qua ernst van de ziekte en sterftecijfers erger dan type B. 

Symptomen van griep

De griep begint meestal plotseling en treft vooral de neus, keel en longen. Symptomen die kunnen voorkomen bij griep zijn als volgt:

  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Neusverkoudheid
  • (Hoge) koorts
  • Droge hoest
  • Koude rillingen
  • Vermoeidheid
  • Gevoel van algehele malaise

Bovenstaande symptomen komen ook voor bij andere ziekten. Het hebben ervan hoeft dan ook niet noodzakelijk te betekenen dat u griep heeft.

Winter- en zomergriep: welk griepvirus heerst er nu?

We kunnen in zowel de winter als de zomer griep krijgen. Vaak spreekt men dan van de wintergriep of de zomergriep. Maar eigenlijk bestaan er geen winter- en zomergriep. Feit is wel dat griep normaliter meer voorkomt in de winter dan in de zomer. 

Wat zijn de symptomen van “zomergriep”?

Bij de “normale” griep hebben we voornamelijk last van onze longen en luchtwegen. In een eerdere alinea heeft u al kunnen lezen welke symptomen er bij griep horen. Zoals we hierboven al hebben uitgelegd, bestaat “zomergriep” eigenlijk niet. Zomergriep is in de volksmond een verzamelnaam voor verschillende maag- en darmklachten die vaak opspelen gedurende de zomer. Een voorbeeld hiervan is het Norovirus (buikgriep), wat vervelende darmklachten geeft en bovendien heel besmettelijk is. Symptomen van buikgriep kunnen zijn:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree
  • Buikpijn
  • Krampen
  • Hoofdpijn
  • Koorts
  • Slap en futloos gevoel

Hoe kan griep zich verspreiden?

Het griepvirus zit in druppeltjes speeksel, slijm en snot. Wanneer iemand met het virus praat, niest of hoest, kan het virus zich verspreiden via de lucht. Het is dan ook belangrijk om goed te ventileren. Het griepvirus kan zich ook via voorwerpen verspreiden. Denk aan een deurkruk, de liftknop, de printer of via een toetsenbord. 

Hoe kunt u griep voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen! Een goede hygiëne kan helpen om de verspreiding van het griepvirus te voorkomen en besmetting zoveel mogelijk te beperken. Een griepepidemie op kantoor veroorzaakt ziekteverzuim, wat tot hoge kosten kan leiden. Specialistische ICT reiniging biedt uitkomst. Buiten het feit dat een frisse en hygiënische werkplek voor iedereen prettig werken is en de verspreiding van virussen en bacteriën kan voorkomen, zitten er nog meer voordelen aan ICT reiniging. Zo gaat uw ICT-apparatuur langer mee, draagt u bij aan MVO/circulaire economie en maakt u een goede indruk op klanten en andere bezoekers. Bovendien ervaren medewerkers die aan een schone werkplek mogen werken meer tevredenheid en motivatie.

Specialistische ICT reiniging op maat

Een schone werkplek zorgt voor minder ziekteverzuim, een hogere productiviteit en tevreden medewerkers. Het griepvirus kan snel om zich heen grijpen en een groot deel van uw medewerkers tijdelijk uitschakelen. Een risico voor de continuïteit van uw bedrijfsprocessen. Fusernet ICT Services is dé specialist op het gebied van ICT reiniging. Onze medewerkers zijn opgeleid en in bezit van de juiste certificeringen. Wij bieden service op maat en houden hierbij rekening met uw wensen. Ook de verspreiding van bacteriën en virussen zoals de griep voorkomen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media