Tips voor de afvoer en recycling van hardware

Tips voor de afvoer en recycling van hardware

Hardware moet op den duur vervangen worden om ervoor te zorgen dat de bedrijfsprocessen goed blijven doorlopen. Maar wat doet u eigenlijk met de oude hardware? Veel organisaties hebben een beleid waarbij oude computers worden hergebruikt op andere, minder kritieke afdelingen binnen het bedrijf. Maar er komt een moment dat u van uw oude hardware af moet. Denk aan overtollige computers, toetsenborden, tablets, telefoons en servers. Oude hardware bevat vaak gevoelige bedrijfsdata zoals financiële gegevens, klantinformatie en andere data die alleen voor het bedrijf bestemd is. U wilt natuurlijk niet dat er een datalek ontstaat, met alle gevolgen van dien. We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet voor de afvoer van oude hardware en de recycling van oude hardware. Na het lezen van deze recycling tips hardware weet u hoe u oude hardware veilig en op correcte wijze kunt laten afvoeren en recyclen.

Wat is afvoeren van hardware?


Het afvoeren van hardware en het recyclen van elektronisch afval (ook wel e-waste genoemd) is de demontage en scheiding van componenten en grondstoffen van overtollige apparatuur. Dit omvat onder meer moederborden, grafische kaarten, RAM-geheugen en harde schijven. Er zijn duurzame manieren om e-waste te verwijderen.

Bij recycling van oude hardware worden waardevolle zeldzame grondstoffen en edele metalen die schaars zijn, evenals kunststoffen en andere metalen teruggewonnen. Deze stoffen kunnen na afloop van het proces worden doorverkocht of worden hergebruikt in nieuwe apparaten, wat bijdraagt aan een circulaire economie. Een duurzame en milieubewuste keuze!

Opsparen van hardware


Veel bedrijven hebben een aparte ruimte waar oude hardware wordt verzameld. Helaas wordt oude hardware na enige tijd vergeten omdat niemand er meer naar omkijkt. Het gevolg is dat sommige bedrijven jarenlang apparatuur hebben opgespaard. Op het moment dat er niets meer in de ruimte bij kan wegens ruimtegebrek, gaat men pas kijken hoe ze van oude hardware af kunnen komen. Ons advies is om niet te kort op te sparen, maar ook zeker niet te lang. Inventariseer regelmatig hoeveel overtollige hardware er is en laat dit vervolgens afvoeren. Zo voorkomt u de kans op een datalek.

Verzamel oude hardware op een handige plek

Veel bedrijven hebben een rommelhok of kelder waar oude apparatuur verzameld wordt. Soms zijn er zelfs meerdere kleine ruimtes waar oude apparatuur wordt opgeslagen. Vaak zijn dergelijke plekken lastig bereikbaar en niet handig ingedeeld. Regelmatig staat oude hardware bijvoorbeeld opgestapeld voor een branddeur, een levensgevaarlijke situatie. Het is voor zowel IT-medewerkers als voor de afvoerder die de oude hardware komt ophalen vervelend als oude hardware op een onlogische plek staat. Er zijn betere manieren om oude hardware te verzamelen.

Een verzamelmiddel op locatie

De handigste oplossing voor het verzamelen van uw oude hardware is het gebruik van een verzamelmiddel. Zo kan Fusernet ICT Services bijvoorbeeld een rolcontainer bij u op locatie neerzetten. Zo heeft u als organisatie een vaste verzamelplek waar alle oude hardware netjes wordt opgeslagen en niet in de weg staat. Zodra de container vol is, haalt Fusernet ICT Services deze voor u op. Sinds 2016 zijn verwerkers van oude hardware verplicht om WEEELABEX-gecertificeerd te zijn. Bovendien moet een inzamelaar, bemiddelaar, hergebruiker of vervoerder van oude hardware in het bezit zijn van een VIHB-certificaat. Overtollige apparatuur mag dus nooit zomaar afgevoerd worden. Doet u dit toch zonder de juiste certificering, dan pleegt u een milieudelict. Fusernet ICT Services is in bezit van de juiste certificeringen. Uw oude hardware wordt dan ook 100% veilig en volgens de wet afgevoerd.

Datadragers achter slot en grendel bewaren

Wij adviseren u om datadragers met gevoelige informatie in een afsluitbaar opbergmiddel te bewaren. Denk aan afsluitbare containers waar niet zomaar iedereen bij kan. Wijs een verantwoordelijke aan, zoals een IT-medewerker, en laat deze de sleutel beheren. Zo weet u zeker dat nieuwsgierige collega’s en andere onbevoegden geen toegang hebben tot oude hardware. Een datalek voorkomen is beter dan genezen!

Datavernietiging: zelf doen of laten doen

ICT apparatuur bevat vaak gevoelige data. Als deze data lekt en in verkeerde handen valt, kan dit nare gevolgen hebben voor uw organisatie. Bovendien is dit heel slecht voor het imago van uw bedrijf of  organisatie. Datavernietiging is dus een zaak die serieus moet worden genomen. Sommige bedrijven en organisaties verzorgen zelf hun datavernietiging. Doet u dit niet, laat het dan door een professioneel bedrijf doen. Zo bent u ervan verzekerd dat er geen data achterblijft op uw hardware.  Fusernet ICT Services kan naast de afvoer van uw overtollige hardware ook de datavernietiging voor u uitvoeren. Uw datadragers zijn bij ons dan ook in veilige handen.

Hardware afvoer en recycling door Fusernet ICT Services

Bij Fusernet ICT Services kunt u terecht voor het professioneel afvoeren en recyclen van uw overtollige hardware. Wij voeren onder meer beeldschermen, pc’s, telefoons, laptops, switches, printers en servers af. Indien gewenst verzorgen wij ook de datavernietiging voor u. Kies ook voor zorgvuldige en nette verwijdering van uw oude hardware. In sommige gevallen kunt u zelfs nog een aantrekkelijke vergoeding ontvangen voor overtollige hardware. Daarnaast draagt u bij aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en een beter milieu. Meer weten over hardware afvoer? Neem vrijblijvend contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media