fusernet schoonmaken computer toetsenbord

Hoe schoon is uw computer toetsenbord?

Toetsenborden van computers en laptops worden veel en intensief gebruikt. De toetsen komen in aanraking met onze huid, haren en vaak ook door kruimels en spetters van voedingsmiddelen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dan een toetsenbord al snel vies wordt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de gemiddelde toiletbril minder bacteriën bevat dan een toetsenbord! Het is dan ook zeer aan te raden om uw toetsenbord regelmatig schoon te maken. Een computer toetsenbord of laptop toetsenbord schoonmaken kost misschien even wat tijd, maar met de tips in dit blog maken we het in elk geval al een stuk eenvoudiger!

Los toetsenbord of laptop

Er zijn verschillende toetsenborden; een los toetsenbord bij een computer of een geïntegreerd toetsenbord in een laptop. Het losse toetsenbord bij een computer is eenvoudiger schoon te maken dan het toetsenbord van een laptop. Een toetsenbord schoonmaken van een laptop is lastiger omdat u niet makkelijk bepaalde delen schoon kan maken. Een dergelijk toetsenbord is eenvoudig los te koppelen en u kunt de toetsen loshalen om deze grondig te reinigen. De toetsen van een laptop zitten vast, waardoor deze wat moeilijker te reinigen zijn.

Een computer toetsenbord schoonmaken

Voordat u uw toetsenbord begint schoon te maken, is het verstandig om deze eerst los te koppelen van de computer. Heeft u een draadloos toetsenbord? Zorg dan dat deze uit staat en verwijder de batterijen. Als het toetsenbord nog in contact staat met de computer tijdens het reinigen, dan zou er van alles kunnen gebeuren op de computer omdat u de toetsen aanraakt tijdens het schoonmaken. Bij de meeste losse toetsenborden zijn de toetsen los te halen. Dit klinkt misschien lastig, maar dat valt reuze mee. Maak voordat u begint wel even een foto van het toetsenbord, zodat u na afloop precies weet waar welke toets thuishoort.

Hoe maak ik mijn toetsenbord schoon?

De toetsen loshalen
Om de toetsen uit het toetsenbord te halen, gebruikt u het beste een klein mesje of schroevendraaier. Ga voorzichtig te werk, dan voelt u al snel genoeg aan wat de beste manier is om de toetsen te verwijderen. Geef vooral de spatiebalk wat extra aandacht; door zijn lengte is deze een stuk breekbaarder dan de overige toetsen. Voornamelijk bij het toetsenbord schoonmaken van een laptop is het belangrijk om dit regelmatig te doen, omdat u hier niet vaak bij stil staat.

De toetsen reinigen
Zodra u alle toetsen los heeft gehaald, is het tijd om deze te reinigen. Maak een sopje van water en een mild schoonmaakmiddel. U kunt ook kiezen voor ontsmettingsalcohol. Maak elke toets grondig schoon. Hoe schoner ze zijn, hoe minder vaak u het reinigen van uw toetsenbord hoeft te herhalen. Na het schoonmaken is het belangrijk om de toetsen goed te laten drogen.

Het toetsenbord reinigen
Tot slot kunt u het toetsenbord schoonmaken. De toetsen zijn er nu toch al uit zodat u overal goed bij kunt. Gebruik een kleine stofzuiger of een fijn opzetstuk van uw stofzuiger om al het vuil en stof weg te zuigen. U kunt ook gebruikmaken van een doek die u in ontsmettingsalcohol dept. Pas echter wel op dat er geen ontsmettingsalcohol in uw toetsenbord terecht komt. Voor moeilijk bereikbare hoekjes kunnen wattenstaafjes een uitkomst bieden. Het toetsenbord schoonmaken van een laptop wordt vaak vergeten, omdat dit toetsenbord niet gemakkelijk schoon te maken is. Deze stappen zijn voor het toetsenbord van een laptop ook erg handig.

De toetsen terugplaatsen
Zijn uw toetsenbord en de toetsen opgedroogd? Dan kunt u ze nu terugplaatsen. Het terugplaatsen van de toetsen gaat gelukkig makkelijker dan het eruit halen. Gebruik hierbij de eerder genomen foto als referentie zodat u precies weet waar alle toetsen thuishoren. Zodra u het toetsenbord weer in elkaar heeft gezet, sluit u deze weer aan op de computer. U kunt nu weer prettig werken op een schoon toetsenbord!

Een laptop toetsenbord schoonmaken

Een laptop toetsenbord is wat lastiger te reinigen omdat deze fragieler zijn, maar het is zeker geen onmogelijke klus. Om de ergste vuiligheid eruit te krijgen, kunt u de laptop het beste omdraaien en zachtjes heen en weer schudden. Op deze manier raakt u al een hoop vuil en stof kwijt. Het is belangrijk om het toetsenbord van een laptop niet te hardhandig schoon te maken, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat uw laptop stuk gaat door het schudden. Zet uw laptop uit en koppel de voeding los voordat u deze begint schoon te maken. Het toetsenbord van een laptop schoonmaken vereist een aantal stappen, maar daarna is uw toetsenbord weer klaar voor gebruik.

De laptop stofzuigen of leegblazen
Een andere manier om het ergste vuil kwijt te raken, is door gebruik te maken van een speciale stofzuiger of een fijn opzetstuk van een normale stofzuiger. Een speciale stofzuiger heeft de voorkeur; deze is namelijk speciaal gemaakt om uw toetsenbord te reinigen. Wanneer u van plan bent uw laptop regelmatig schoon te maken, dan is het handig om zo’n speciale stofzuiger aan te schaffen. Ze zijn namelijk helemaal niet duur, dus voor de prijs hoeft u het niet te laten. Een kleine investering die een hoop ellende voorkomt! Een andere manier is om een spuitbus met perslucht aan te schaffen. Hiermee spuit u al het vuil en stof weg zonder uw toetsenbord te beschadigen.

De toetsen reinigen
Nu u de meeste viezigheid uit het toetsenbord kwijt bent is het tijd om de bacteriën aan te pakken. Gebruik hiervoor een wattenstaafje en dep deze in wasbenzine of ontsmettingsalcohol. Veeg het wattenstaafje voorzichtig rond alle toetsen. Is het wattenstaafje vies, pak dan weer een nieuwe. Zo voorkomt u dat u het vuil juist weer gaat uitsmeren. Ga door totdat u alle toetsen heeft gereinigd.

Het toetsenbord schoonvegen
Na het stofzuigen en reinigen is uw laptop toetsenbord bijna schoon en hygiënisch. Het enige dat overblijft is het schoonvegen met een zachte doek die niet pluist. Als u een doek gebruikt die pluist, dan is al uw werk voor niks geweest en dat zou zonde zijn. Na deze laatste stap is het toetsenbord van uw laptop weer schoon en fris. Vergeet niet om het schoonmaken regelmatig te herhalen.

Computer schoonmaken; geen tijd of zin?

Het schoonmaken van uw toetsenbord is een belangrijk en nuttig klusje, maar het kost natuurlijk wel wat tijd, voornamelijk het toetsenbord van een laptop schoonmaken. Vooral als u alle toetsen eerst moet loshalen bij een computer toetsenbord. Als u hier echt geen zin of tijd voor hebt, dan is het wellicht een idee om een zogeheten medisch toetsenbord aan te schaffen. Een medisch toetsenbord is waterdicht en daardoor heel eenvoudig te reinigen. Deze toetsenborden worden vaak gebruikt in ziekenhuizen en andere zorginstellingen, omdat het belangrijk is in deze branche dat er geen bacteriën achterblijven. Een medisch toetsenbord is ook voor particulieren verkrijgbaar. Het kan dan ook uitkomst bieden als u geen tijd of zin hebt om uw toetsenbord regelmatig schoon te maken. Een andere optie is om uw toetsenbord te laten reinigen door een specialist. Zo hoeft u er zelf geen moeite voor te doen en weet u zeker dat uw toetsenbord veilig en professioneel wordt gereinigd.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media