fusernet onzichtbare bacterien

Onzichtbare bacteriën

Bacteriën hebben de wereld, zoals wij die vandaag de dag kennen, helpen vormen. Ze komen overal voor; op deurgrepen, liftknoppen, winkelwagentjes en toiletbrillen. Maar bacteriën komen ook in en op het menselijk lichaam voor. Miljoenen zelfs! Zoveel bacteriën en toch kunnen we ze niet waarnemen met het blote oog. Ze zijn onzichtbaar. De meeste bacteriën zijn goed voor ons; we hebben ze dan ook nodig voor onze gezondheid. Toch zijn niet alle bacteriën welkom. Bepaalde soorten bacteriën (genaamd pathogene bacteriën) kunnen infectieziekten veroorzaken. Dit kan variëren van een relatief onschuldige keelontsteking tot een levensbedreigende septische shock.

Onze onzichtbare vrienden

Vanaf het moment van onze geboorte wordt ons lichaam bewoond door bacteriën. Deze vormen een zogeheten microbioom, ook wel microbiota of microflora genoemd. Het is een verzameling van micro-organismen die in en op ons lichaam zitten; hieronder vallen bacteriën, virussen en gisten. Het microbioom biedt bescherming tegen ziekteverwekkers en helpt bij de vertering van vezels. De samenstelling van bacteriën wijzigt gedurende onze eerste 3 levensjaren. Vervolgens stabiliseert ons microbioom als we volwassen zijn en als we ouder worden verandert het ook weer, waardoor we vaak een zwakker immuunsysteem krijgen.

Bacteriën en ons immuunsysteem

Iedereen heeft een eigen microbioom. Deze is onder meer afhankelijk van de omgeving waarin we leven en ons dieet. De meeste bacteriën bevinden zich in onze huid of slijmvliezen, namelijk in het spijsverterings-, ademhalings- en urogenitale kanaal. Deze bacteriën hebben we nodig, want zonder hen zou ons darmweefsel en immuunsysteem zich niet normaal kunnen ontwikkelen. Veel bacteriën hebben namelijk een stofwisselingsdoel. Ze helpen om onverteerbare voedselresten zoals vezels af te breken tot bruikbare stoffen welke ons lichaam vervolgens kan opnemen. Bacteriën kunnen bijvoorbeeld vetzuren en vitamine B12 en K produceren. Ze stimuleren ons immuunsysteem.

Pathogene bacteriën

Er bestaan echter ook bacteriën die pathogeen zijn voor het menselijk lichaam. Deze bacteriën kunnen schadelijk zijn. Van de 13.000 wetenschappelijk erkende bacteriële soorten, zijn er ruim 500 soorten pathogeen voor mensen. Ze kunnen dan ook ziektes veroorzaken. De bekendste soorten bacteriën zijn Staphylococcus, Streptococcus, Clostridium difficile en Enterobacteriën zoals Salmonella en Escherichia coli. Dergelijke bacteriën hoeven ons echter niet automatisch ziek te maken; sommigen mensen dragen bijvoorbeeld stafylokokken in hun neusholte zonder dat ze er ziek van worden.

Levensbedreigende infectieziekten

Infectieziekten variëren van relatief onschuldige infecties, zoals een keelontsteking of blaasontsteking, tot ernstige aandoeningen die in sommige gevallen zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Sepsis is het meest ernstige niveau van een infectie. Sepsis is een gegeneraliseerde ontstekingsreactie in het lichaam, als gevolg van een ernstige infectie. Bacteriën die mogelijk het vaakst sepsis veroorzaken zijn Staphylococcus, Streptococcus, Enterobacteriën en Pseudonomas. 

Sepsis en septische shock

Sepsis kan zich op diverse manieren ontwikkelen als gevolg van een ernstige systemische infectie. Het kan het gevolg zijn van een vertraagde reactie in het lichaam op een infectie die niet direct door het immuunsysteem werd herkend. De infectie kan zich dan zodanig uitbreiden dat het lichaam het niet meer kan stoppen. In sommige gevallen kan men daar zo heftig op reageren, dat het schadelijk kan zijn voor het lichaam. De ontstekingsreacties kunnen in dat geval zelfs orgaanfalen en andere ernstige gevolgen veroorzaken. Denk aan beschadiging van nieren en longen of het verlies van motorische functies, neurologische aandoeningen of zelfs het verlies van ledematen. De meest ernstige vorm van sepsis is septische shock. Hierdoor daalt de bloeddruk snel en stopt de bloedtoevoer naar de organen. Dit kan de dood tot gevolg hebben.

Antibiotica

Antibiotica spelen een belangrijke rol en hebben wereldwijd al veel sterfte kunnen voorkomen. Zonder antibiotica zouden operaties zoals orgaantransplantaties niet mogelijk zijn. Helaas is er door de jaren heen ook een toename van antibioticaresistentie te zien. Volgens het WHO (World Health Organization) overlijden er jaarlijks naar schatting zo’n 700.000 mensen aan antibioticaresistente ziekteverwekkers. Bacteriën kunnen resistent worden tegen antibiotica door mutatie in het genoom of door het verwerven van resistente genen van een ander type bacterie. 

Verborgen bacteriën op kantoor

Bacteriën komen overal voor, zo ook op kantoor. Een toetsenbord bevat ruim 20.000 meer microben dan een toiletbril, waarvan zelfs zo’n 400 soorten bacteriën die niet eens op een toiletbril voorkomen. Veel mensen eten op hun werkplek en morsen kruimels op het toetsenbord. Of men vergeet na een toiletbezoek de handen te wassen, om vervolgens weer vrolijk verder te tikken op hun toetsenbord. Ook vallen er haren en dode huidcellen tussen de toetsen van het toetsenbord. Geen wonder dat een toetsenbord een broedplaats voor bacteriën is. De aanwezigheid van pathogene bacteriën is vaak dan ook het gevolg van een slechte hygiëne. En daar kunnen medewerkers ziek van worden. Ziekteverzuim kost een bedrijf jaarlijks veel geld.

Hygiëne en veiligheid op kantoor

Werkgevers moeten hun medewerkers een gezonde en veilige werkomgeving bieden. De overheid heeft de Arbowet opgericht waar regels in staan waaraan bedrijven zich dienen te houden. Een onderdeel van de Arbowet is hygiëne en veiligheid op de werkvloer. Werknemers brengen veel tijd met elkaar door op dezelfde plaats. Een goede hygiëne is dan ook belangrijk.

De meeste kantoren worden regelmatig schoongemaakt door een schoonmaakbedrijf. Dat is uiteraard al een goede stap. Waar men echter vaak niet bij stil staat, is dat de reiniging van ICT-apparatuur niet wordt meegenomen in het reguliere schoonmaakplan. En laat daar nu net dat vieze toetsenbord, waar we het eerder al over hadden, onder vallen. Of wat dacht u van de printer, die de gehele dag door meerdere mensen wordt aangeraakt? Om nog niet te spreken over flexwerkplekken…

Professionele ICT reiniging

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 25% van de werkplekken in Nederland ondermaats scoren op het gebied van gezondheid. Daarom gaat Fusernet verder waar reguliere schoonmaakbedrijven stoppen. Het reinigen van ICT-apparatuur is specialistisch werk. Onze medewerkers zijn speciaal opgeleid en in het bezit van de juiste certificeringen. Door broedplaatsen van bacteriën grondig te reinigen minimaliseren we de kans op besmettingen en infecties. Dankzij onze unieke samenwerking met CHILL (Chemelot Innovation and Learning Labs) maken we onzichtbare bacteriële verontreiniging zichtbaar. Middels een hygiënemeting kunnen we zien hoe het met de werkplekhygiëne bij u op kantoor gesteld is en of er pathogene bacteriën aanwezig zijn. Wilt u weten hoe uw werkplekken scoren op het gebied van hygiëne? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of vraag een gratis hygiënemeting aan.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media