Zal de griep deze herfst en winter heviger toeslaan dan normaal

Zal de griep deze herfst en winter heviger toeslaan dan normaal?

Afgelopen herfst en winter werden er bijna geen griepgevallen gemeld. Dit was een gevolg van de lockdown en de coronamaatregelen van het RIVM. Deze maatregelen hielpen niet alleen tegen Covid-19, maar misschien nog wel beter tegen de griep. Virologen waarschuwen echter dat de griep deze herfst en winter weleens extra hard zou kunnen toeslaan.

De ‘r’ is weer in de maand

De herfst en winter staan bekend als de start van het griepseizoen. De ‘r’ is weer in de maand; het wordt sneller donker, kouder en we trekken ons weer terug naar binnen. De verwarming gaat aan en de ramen gaan dicht, waardoor er minder ventilatie en dus frisse lucht in huis en op het werk aanwezig is. Omstandigheden waarin luchtwegvirussen prima gedijen. Omdat het griepseizoen vorig jaar vrijwel uitbleef, hebben we minder weerstand opgebouwd tegen dit virus. Experts vrezen dan ook een flinke influenza-epidemie.

Wat zijn de symptomen van griep?

De klachten van griep kunnen enkele dagen tot een week aanhouden, al kan het enkele weken duren voordat iemand zich weer helemaal fit voelt. De incubatietijd tussen besmetting en het ziek worden is 1 tot 5 dagen. Een dag voordat iemand daadwerkelijk ziek wordt, kan hij of zij al een ander besmetten. 

Veelvoorkomende griepklachten kunnen zijn:
Hoge koorts

  • Koude rillingen
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Hoesten
  • Gevoel van algehele malaise

Herfstgriep in Nederland

Nu een groot deel van de Nederlandse bevolking is ingeënt tegen het coronavirus en de maatregelen steeds meer worden losgelaten, is de kans op een griepgolf groter. Er wordt momenteel al een hogere piek in verkoudheid gezien. Dat de griep zal volgen is dan ook een reëel gevolg. En waar dit normaal gesproken vooral in januari en februari is, zou dat deze keer weleens eerder kunnen zijn; al deze herfst. 

De gevolgen van een griepepidemie

De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat er nu al wereldwijd een duidelijke stijging te zien is van het aantal griepgevallen. Als het aantal griepgevallen tegelijkertijd zou gaan toenemen met coronagevallen, dan zou dit kunnen betekenen dat er ziekenhuisopnamen voor zowel corona- als grieppatiënten nodig zijn. En die hebben dezelfde middelen zoals ziekenhuisbedden op de IC en medische apparatuur nodig. Dat zou een tekort kunnen opleveren aan IC-bedden, wat voor problemen kan zorgen.

Griepmaatregelen treffen op kantoor

Het is dan ook verstandig om nu al maatregelen te nemen tegen de griep. Vooral op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals op kantoor, kan griep al snel toeslaan. Griep voorkomen is dan ook beter dan genezen! En dat begint met een goede hygiëne. Wist u dat een gemiddeld toetsenbord  bijvoorbeeld 400 keer meer bacteriën bevat dan een toiletbril? Met de komst van het Nieuwe Werken, waarbij meerdere mensen gebruiken maken van dezelfde werkplek, kunnen bacteriën en virussen eenvoudig worden overgedragen. Als er een griepepidemie uitbreekt bij u op kantoor, dan vallen er medewerkers uit. Ziekteverzuim kan flink wat kosten met zich meebrengen. Bovendien kan een lage bezetting gevolgen hebben voor de continuïteit van uw bedrijfsprocessen.

ICT reiniging

Een goede hygiëne op kantoor heeft meerdere voordelen. Het zorgt niet alleen voor minder ziekteverzuim, maar heeft ook een positieve invloed op de tevredenheid van uw medewerkers. Iedereen vind het immers fijn om in een schone omgeving te kunnen werken. Meer tevredenheid zorgt op zijn beurt weer voor een hogere productiviteit. Bovendien is uw bedrijf of organisatie uw visitekaartje. Een goede hygiëne zorgt voor een positieve indruk bij klanten en bezoekers. Ook zorgt ICT reiniging van een langere levensduur van uw apparatuur. Daarmee bespaart u niet alleen op de kosten, maar bent u ook duurzaam en milieubewust bezig. ICT reiniging betaald zich dan ook terug.

Voorkom griep met goede ICT hygiëne

Fusernet ICT Services is de specialist op het gebied van ICT reiniging. Wij bieden dienstverlening op maat. Wij reinigen onder meer toetsenborden, computers, printers, muizen, schermen en andere ICT apparatuur. Hierbij maken wij gebruik van speciale, milieuvriendelijke reinigingsproducten en -middelen. De medewerkers van Fusernet ICT Services zijn speciaal opgeleid en gecertificeerd; uw ICT apparatuur is dan ook in goede handen. Voorkom griep onder uw medewerkers. Vraag vrijblijvend en gratis een hygiënemeting en demonstratie aan. Voor mee informatie kunt u contact met ons opnemen via onze contactpagina.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media