Dat u bepaalde soorten vuil niet kunt zien, wil niet zeggen dat het er niet is. Ondanks dat onzichtbaar vuil met het blote oog niet te zien is, kunt u het soms wel voelen, ruiken (meestal bij vuil in de lucht) en er zelfs ziek van worden. Wanneer we onzichtbaar vuil onder een elektronenmicroscoop leggen, kunnen we het vuil wel waarnemen.
Onzichtbaar vuil; kan dit schadelijk zijn?
Bacteriën leven van onzichtbaar vuil. En bacteriën kunnen ons wel degelijk ziek maken. Dus ja, onzichtbaar vuil kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Bij het schoonmaken van oppervlakken worden al enkele bacteriën weggenomen, maar lang niet allemaal. Om alle bacteriën te verwijderen of doden, is desinfecteren nodig. Vooral in de voedselverwerkende industrie, operatiekamers en andere cleanrooms is desinfecteren heel belangrijk. Maar ook thuis of op kantoor is een goede hygiëne noodzakelijk. Onzichtbaar vuil is, net als stof, altijd en overal aanwezig.
Onzichtbaar vuil voorbeelden:
- Bacteriën
- Milde tot soms dodelijke ziektekiemen
- Pollen
- Huidschilfers/dode huidcellen
- Schimmels en sporen
- Meeldauw
- Haren
- Huisstofmijt
- Uitwerpselen en lijken van huisstofmijt
- Insecten
- Sigarettenrook
- Urine en fecaliën
- Uitlaatgassen
- Pesticiden
- Chemicaliën
- Roet
- Kankerverwekkende stoffen
Toetsenbord: 400 keer viezer dan een toiletbril
U leest het goed; een toetsenbord is veel smeriger dan u denkt. Dokter Charles Gerba van de universiteit van Arizona ontdekte in een onderzoek dat het gemiddelde toetsenbord 400 keer meer bacteriën bevat dan de gemiddelde toiletbril. Deze gegevens kwamen voort uit een onderzoek waarbij bacterieniveaus op kantoren in heel Amerika werden gemeten.
Persoonlijke werkplekken en flexplekken bleken een hoger bacterieniveau te hebben dan de gemeenschappelijke ruimtes. Naast toetsenborden, kwamen ook telefoons, kranen, bureaus en magnetrongrepen naar voren als flink vervuilde oppervlakken op kantoor. Wat verrassend was in dit onderzoek; toiletbrillen hadden consequent de laagste bacterieniveaus van de 12 oppervlakken die men had getest. Andere geteste oppervlakken binnen het onderzoek waren desktops, muizen, lichtknopjes, de startknop van kopieerapparaten, het oppervlak van het kopieerapparaat en koelkastgrepen. We lopen op kantoor dus aardig wat risico om ziek te worden door onzichtbaar vuil.
Vuil op het menselijk lichaam
Uit hetzelfde onderzoek is ook gebleken dat mensen de meest voorkomende bron van bacteriën zijn. Mannen hebben zelfs 3 tot 4 keer meer bacteriën op en rond hun werkplek dan vrouwen. Een theorie over de oorzaak hiervan, is dat mannen onder meer soms grotere bureaus (en dus een groter te besmetten oppervlak) hebben en dat zij over het algemeen genomen lagere normen hanteren voor persoonlijke verzorging (uitzonderingen daargelaten).
Mensen zijn dus de grootste bron van micro-organismen op de werkplek. Oppervlakken zoals laptops, toetsenborden en muizen worden vrijwel de hele dag door ons gebruikt, waardoor het ook niet zo vreemd is dat daar veel bacteriën op zitten. Veelvoorkomende bacteriën op ICT apparatuur zijn Escherichia coli (ook wel poepbacterie genoemd) en Staphylococcus aureus (welke veel voorkomt op onze huid en in onze neus). De oppervlakken op toetsenborden en muizen zijn echter niet gemaakt om de groei van bacteriën en ziektekiemen te stimuleren, dus als deze regelmatig worden gereinigd en gedesinfecteerd, zijn vervelende gevolgen prima te voorkomen.
Specialistische ICT reiniging
Bacteriën en ander onzichtbaar vuil kunnen ons ziek maken. Gezien we veel tijd doorbrengen op kantoor, is een goede hygiëne essentieel. Buiten het feit dat werken op een schone werkplek prettig is voor uw medewerkers, voorkomt u ook de verspreiding van ziekmakende micro-organismen. Bacteriën en virussen kunnen namelijk zorgen voor huidirritaties, verkoudheid en andere ziekten. Dergelijke ziektekiemen worden eenvoudig overgedragen op anderen. ICT apparatuur wordt over het algemeen niet meegenomen in het schoonmaakplan van reguliere schoonmaakbedrijven. Daar is ICT reiniging voor nodig. Specialistische ICT reiniging kan ziekteverzuim en de bijbehorende kosten omlaag helpen brengen.
Het onzichtbare, zichtbaar maken
Fusernet ICT Services gaat verder waar de reguliere schoonmaak stopt. In samenwerking met CHILL (Chemelot Innovation and Learning Labs) maken we onzichtbare (bacteriële) verontreiniging zichtbaar. Middels een ATP-meting krijgt u een realistisch beeld van hoe het met uw werkplekhygiëne is gesteld en worden de soorten bacteriën bepaald. Met behulp van deze inhoudelijke kennis kunnen we bepalen of er ook schadelijke (pathogene) bacteriën aanwezig zijn – oftewel; bacteriën waar men ziek van kan worden. Deze unieke samenwerking tussen Fusernet en CHILL tilt de hygiënebewustheid naar een hoger niveau, waarbij de verbinding tussen praktijk en wetenschap leidend is.
Specialistische ICT reiniging op maat
Fusernet ICT Services is specialist op het gebied van professionele ICT reiniging. Wij weten als geen ander hoe we correct en veilig apparatuur zoals computers, laptops, toetsenborden, muizen, printers, telefoons en andere ICT-apparatuur moeten reinigen. Dit doen wij met speciaal ontwikkelde, milieuvriendelijke reinigingsproducten en –middelen. Benieuwd naar de werkplekhygiëne bij u op kantoor? Fusernet en CHILL Labs maken het inzichtelijk voor u! Via onze contactpagina kunt u vrijblijvend meer informatie of een gratis hygiënemeting aanvragen.