fusernet blog corona covid19

COVID-19: Het nieuwe Coronavirus

In december 2019 brak het nieuwe coronavirus uit in de regio Wuhan in China. Het virus brak uit op een markt met vis en levende dieren in de stad Wuhan, in de provincie Hubei. Het aantal besmette personen in China loopt inmiddels op, maar ook buiten China zijn er mensen besmet geraakt. Dit nieuwe coronavirus wordt ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Besmettingen met het nieuwe Coronavirus

In Nederland zijn er momenteel geen patiënten met het nieuwe coronavirus. De meeste patiënten komen uit de regio Wuhan of hebben deze regio bezocht. Ook buiten China is het virus aangetroffen, onder meer in omringende landen zoals Japan en Thailand. Buiten Azië zijn ook mensen besmet geraakt, onder meer in Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland. Mensen in de zogeheten risicogroepen zijn gevoeliger voor het virus dan anderen. Denk hierbij aan kinderen, ouderen en mensen met (luchtweg)aandoeningen.

Symptomen en besmettelijkheid

Het coronavirus zorgt voor koorts en klachten aan de luchtwegen, zoals hoesten, kortademigheid of een longontsteking. Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de bekende coronavirussen die wij kennen. De ziekte is overdraagbaar van mens op mens. Naar schatting besmet een ziek persoon gemiddeld 2 andere personen. Hoe zieker een persoon is, hoe meer kans dat hij/zij het virus verspreidt.

Wat te doen om besmetting te voorkomen?

Volg de geldende reisadviezen op. Bent u momenteel in China? De Chinese overheid heeft strenge maatregelen genomen om verdere verspreiding en besmettingen te voorkomen. Zo wordt er aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven. Vermijd contact met zieke personen, pluimvee- en vismarkten en pluimvee- en visproducten. Was uw handen regelmatig, snuit uw neus in papier en gooi deze meteen na het snuiten weg. Was uw handen na het snuiten van uw neus goed. Dit geldt ook wanneer u hoest of niest. Krijgt u koorts of klachten aan uw luchtwegen, neem dan direct contact op met een arts.

Het nieuwe coronavirus in Nederland

Momenteel zijn er ook in Nederland patiënten met het nieuwe coronavirus besmet. Mocht het gebeuren dat iemand uit Nederland het virus oploopt, dan zal er nauwkeurig in kaart worden gebracht met welke personen deze patiënt in contact is geweest. Zo kan een eventuele verspreiding van het virus worden voorkomen. Op de website van NU vind u een live blog met daarin een overzicht van alle landen die getroffen zijn door dit virus.

Voorbereidingen in Nederland

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) informeert Nederlandse infectieziekteartsen over ontwikkelingen en de laatste stand van zaken rond het nieuwe coronavirus. Het RIVM en het Erasmus MC te Rotterdam testen patiënten waarvan vermoed wordt dat zij mogelijk het virus zouden kunnen hebben. Een dergelijke test is alleen aan te vragen door een ziekenhuis of de GGD. Alle ziekenhuizen en GGD’s zijn op de hoogte van de protocollen die uitgevoerd dienen te worden als iemand in Nederland besmet raakt met het virus. Zij zijn dan ook in staat om de juiste maatregelen te nemen.

Reizen naar China

Onlangs is er door het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies afgegeven voor de provincie Hubei (waarin Wuhan ligt). Voor de rest van China geldt een aangepast reisadvies; alleen noodzakelijke reizen. Wij raden u daarom aan om goed na te denken of het echt noodzakelijk is dat u in China verblijft. Bent u momenteel in China en heeft u geen noodzakelijke reden om er te blijven? Dan wordt er aangeraden om gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden om China te verlaten. Reis niet naar de provincie Hubei. Wuhan en andere grote steden in Hubei zijn momenteel niet te bereiken over de weg, met de trein of door de lucht omdat de Chinese autoriteiten maatregelen hebben genomen tegen verdere verspreiding van het virus. Reis alleen naar de overige plekken van het Chinese vasteland als dit echt noodzakelijk is. Heeft u voornemens om naar China te reizen? Neem dan contact op met uw reisorganisatie.

Klachten na recent bezoek China

Ben je op het vasteland in China geweest (Taiwan, Macau en Hongkong uitgezonderd) en heb je koorts en klachten aan de luchtwegen? Neem dan uit voorzorg contact op met je huisarts en geef aan dat je het vasteland van China recent hebt bezocht.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media