fusernet handhygiene het belang van schone handen

Hoe belangrijk is het drogen van je handen?

Hoe belangrijk is het drogen van je handen na het wassen en wat is de meest hygiënische manier

Al jaren speelt de discussie tussen hygiëne specialisten over de beste manier om uw handen te drogen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de luchtdrogers in toiletten bacteriën opzuigen en vervolgens over uw net gewassen handen blazen.

Onderzoekers van de Universiteit van Connecticut hebben 36 luchtdrogers in de dames- en herentoiletten getest op de campus. Hieruit bleek dat de luchtdrogers bacteriën en zelfs poepdeeltjes die in de lucht hangen opzuigen en vervolgens worden deze op de handen geblazen bij het drogen. De plaatjes die bij het testen werden gebruikt bevatten gemiddeld 10 tot 18 koloniën per plaatje, een plaatje dat alleen werd blootgesteld aan de normale lucht in de toiletten bevatte slechts 1 bacteriële kolonie. Bij controle van de binnenkant van de luchtdrogers werd geen noemenswaardig aantal bacteriën aangetroffen. Maar wat blijkt: elke keer als een toilet wordt doorgespoeld, gaan kleine bacteriën en dus ook poepdeeltjes de lucht in, deze worden vervolgens opgezogen door de luchtdrogers en vervolgens weer op de handen uitgeblazen.

Winkels, bedrijven, scholen en dergelijke die deze luchtdrogers hebben hangen, hebben die voornamelijk aangeschaft voor het gemak. Als een luchtdroger eenmaal is geïnstalleerd, heb je er daarna geen omkijken meer naar. Volgens de papierfabrikanten worden de gebruikers van een jetdroger/luchtdroger blootgesteld aan meer dan 1.000 keer zoveel micro-organismen dan bij een dispenser met papieren handdoekjes. Ook de VSR, Vereniging Research Schoonmaak, heeft een onderzoek gedaan. Zij hebben daarnaast nog vastgesteld dat het aantal micro-organismen dat wordt overgebracht bij het gebruik van een jetdroger zelfs negen maal hoger is dan bij de gewone lucht handdroger. En ook worden de bezoekers van sanitaire ruimtes via de ademhaling blootgesteld aan allerlei kiemen.

Papieren handdoekjes zijn het meest hygiënisch!!

VSR komt tot de conclusie dat papieren handdoekjes eigenlijk het meest hygiënisch zijn. Je veegt met het papier ook echt al het water weg en bovendien ook nog loszittende bacteriën. Zo kan kruisbesmetting ook geen kans krijgen. Natuurlijk moet er wel een goede prullenbak staan waarin deze doekjes weggegooid kunnen worden. De dispenser waaruit papieren handdoekjes komen die zich direct uitvouwen zijn de oplossing om verspilling tegen te gaan. Bovendien is het raadzaam een dispenser te gebruiken die niet aangeraakt hoeft te worden. Al deze zaken helpen bij het tegengaan van verspreiding van infecties.

Als eindresultaat kan dan ook geconcludeerd worden dat de volgorde voor de meest hygiënische manier om je handen te drogen is:

  1. papier uit de papierdispenser
  2. katoen
  3. luchthanddroger
  4. jetdroger

Om verspilling van papier tegen te gaan, kan men het beste kiezen voor tear and go-dispensers, die geven slechts twee velletjes per keer. Niet alleen toiletten, maar ook toetsenborden, muizen en beeldschermen bevatten door het niet goed reinigen veel bacteriën. Fusernet ICT Services is een specialist in het reinigen van ICT-apparatuur. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media