Overtollige ICT hardware afvoeren anno 2022

Overtollige ICT hardware afvoeren anno 2022

Heeft u die vraag al gehad? Vaak komt er aan het einde van het jaar steevast een collega langs die vraagt; “kunnen we de overtollige hardware afvoeren?”. Het staat in de weg en voor u het weet ontstaat er ‘zwerfdata’. Om nog maar niet te spreken over het feit dat het de branddeur blokkeert. Niet gehinderd door enige kennis wordt er dan vaak geroepen; ”Ja, doe maar weg.” Maar kan dit zomaar en wat is er belangrijk bij het afvoeren van ICT hardware?

De milieuwet en ICT afvoer

De wetgeving op afvoergebied is bij velen nog onbekend en ondoorzichtig. Let op; hier komt best wat bij kijken. Is het u bijvoorbeeld bekend dat de wet uw organisatie ziet als “de ontdoener” en u voor de wet eindverantwoordelijk blijft ongeacht hoe en door wie hardware is afgevoerd? In de praktijk blijkt vaak dat partijen die worden ingeschakeld niet gecertificeerd zijn voor de afvoer en verwerking van ICT hardware. De handhaving om hardware milieuvriendelijk en volgens de wettelijke voorschriften te verwerken is de aflopen jaren opgevoerd en geïntensiveerd. Zo moet u moet als “ontdoener” exact kunnen aantonen wat er met data en hardware is gebeurd en waar het naar is afgevoerd. Dit gaat tot in de details; u moet dit op kilogram niveau kunnen aantonen. Regel dit goed, want het laatste wat u wenst is op de voorkant van de krant terechtkomen met bovendien een forse boete wegens een milieudelict erbovenop. Daarom is bij het afvoeren of opkopen van overtollige ICT hardware het van groot belang welke leverancier u selecteert. Want niet elke organisatie is gemachtigd om hardware af te voeren. Staat uw huisleverancier niet in deze database https://ondernemersloket.niwo.nl/home/publicatie/zoek-vihb-registraties , dan bent u strafbaar bij het afvoeren van ICT hardware. En werkt u, of uw huisleverancier niet volgens deze wetgeving, dan kan dat u per geval een forse boete opleveren. U blijft immers de ontdoener. Zo leverde een V.I.H.B.-overtreding van een relatie van ons hen een boete van €40.000,- op.

Zwerfdata

En ook niet geheel onbelangrijk, door gegevensdragers te lang ergens in het pand op te slaan is de kans op zwerfdata en een datalek niet ondenkbaar. Wie houdt er zicht op de ingeleverde datadragers en is er verantwoordelijke voor? Kortom, toch maar even akkoord geven aan die collega om alles zo snel mogelijk af te voeren, voordat u ook nog in gesprek moet met de autoriteit persoonsgegevens.

Duurzaamheid en verantwoording

Hoe kunnen wij u helpen? In de praktijk gaat het heel pragmatisch. Staat er al apparatuur voor afvoer bij u klaar dan halen wij deze, na een seintje van uw kant, op en brengen dat direct naar het verwerkingsmagazijn. Daar registeren wij wat er is ontvangen en verwijderen we aanwezige data met blancco.com en vernietigen gegevensdragers d.m.v. een Shredder. Net als u hebben wij duurzaamheid hoog in het vandaal staan. Wij zorgen dat 98% van de ingeleverde apparatuur wordt hergebruikt als grondstof. U ontvangt na afloop een uitgebreide rapportage per apparaat, een verwijderingsbewijs en certificaten per data wipe.

Fusernet is al 20 jaar specialist in het afvoeren van oude en overtollige ICT hardware. Fusernet kent en voldoet met haar partners aan de bovengenoemde wetgeving en is uw organisatie hierbij graag van dienst. Onze relaties zijn er zeker van dat hardware zowel volgens de VIHB- als de WEEELABEX-wetgeving wordt verwerkt en er geen zwerfdata ontstaat. Heeft u behoefte aan meer informatie? Neem contact met ons op of bel ons op 030-6000778.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media