blog stof datacenter cleanroom

Stof, de boosdoener in serverruimtes en datacentra

Wanneer stof en vuil zich ophopen in een datacenter of serverruimte, kan dit zeer grote problemen tot gevolg hebben. Microscopisch kleine deeltjes kunnen als schade toebrengen aan servers en andere gevoelige IT-apparaat. Vooral ESD en het zogeheten ‘zwart stof’ is een van de meest beruchte verontreinigingen waar datacentra en serverruimtes mee te maken hebben. Zwart stof bestaat uit ijzeroxide, wat magnetische eigenschappen heeft. Dit kan enorme schade veroorzaken aan bijvoorbeeld schijfstations. De kleine deeltjes verspreiden zich onder meer eenvoudig via luchtkanalen. Dit fijne, roetachtige stof kan zich ophopen in uw datacenter. Wanneer u niet weet hoe u dit moet aanpakken en hoe het voorkomen kan worden, kan uw serverruimte of datacenter hier schade van ondervinden. Gecontroleerde luchtstromen en onderhoud van een datacenter zijn dan ook belangrijk. Uw datacenter of serverruimte is tenslotte het kloppend hart van uw organisatie!

Stof kan catastrofale gevolgen hebben voor uw datacenter

Datacentra en serverruimtes staan vol met elektronische apparaat. Deze IT apparatuur verbruikt veel stroom en daar komt veel warmte bij vrij. De interne ventilatoren en andere mechanismen van de apparatuur zorgen voor koeling om oververhitting te voorkomen. Zonder regelmatig onderhoud kan na verloop van tijd slijtage in de onderdelen van bijvoorbeeld ventilatoren en motorriemen ontstaan. Hier kunnen kleine deeltjes bij vrijkomen die zich vermengen met de luchtstroom. Bij dit proces kan er ijzeroxide (zwart stof) worden geproduceerd. IJzeroxide is fijnstof en vanwege de magnetische eigenschappen hecht het eenvoudig aan gevoelige apparatuur met magnetische of thermische eigenschappen zoals schijfstations. Het materiaal heeft daarnaast ook geleidende eigenschappen waardoor het als een thermische isolator kan gaan werken. Het kan ervoor zorgen dat de koeling van apparatuur niet meer goed werkt of er kan zelfs kortsluiting ontstaan. De gevolgen kunnen catastrofaal zijn voor uw datacenter of serverruimte.

ESD-schade kan grote technische gevolgen hebben

Een ESD (Electro Static Discharge) is een statische ontlading. U voelt dit weleens als u een metalen deurklink vastpakt, uw auto aanraakt of een wollen trui uittrekt. Wij ervaren dit als een schokje wat soms zelfs gepaard gaat met een zichtbaar vonkje. Mensen schrikken al snel van zo’n vonkje, hoewel het geen kwaad kan voor ons. Voor elektronica is dit echter een ander verhaal. Daar kan een klein vonkje al onherstelbare schade veroorzaken, wat flink in de papieren kan lopen. Regelmatige reiniging van datacentra en serverruimtes verlaagt de kans op storingen aanzienlijk. De grote technische gevolgen die door stof en ESD veroorzaakt kunnen worden zijn niet mis. Het functioneren van uw organisatie staat of valt tenslotte met werkende servers.

Waarom is het reinigen van datacentra belangrijk?

Elke minuut dat uw servers niet beschikbaar zijn kost een bedrijf geld. In een datacenter welke nooit gereinigd wordt zal langzaamaan vuil en stof ophopen. Op den duur tast dit de betrouwbaarheid van de apparatuur aan. Dit kan onder meer brand veroorzaken met de daarbij behorende gevolgen die niet te overzien zijn. Bovendien zou dit geen goede reclame zijn voor uw organisatie. Onderhoud voor datacenters is dan ook van groot belang.

De risico’s van verontreinigde datacentra:

– Oververhitting van componenten door stof en ESD
– Kortsluiting veroorzaakt door geleidende stofdeeltjes
– Schade aan uw schijfstations
– Uitval van kritische systemen (het kloppend hart van uw datacenter!)
– Mogelijk inbreuk op de regelgeving
– Grote financiële verliezen
– Reputatieschade

Hoe kan ik stof in mijn datacenter bestrijden?

Het reinigen en onderhouden van een datacenter of serverruimte vereist speciale apparatuur, middelen en training. Onderhoud datacenter is specialistisch werk dat u aan een professional overlaat. Ongetrainde personen die een datacenter gaan reinigen kunnen namelijk meer kwaad dan goed doen. Het adequaat schoonmaken van datacenters is een zeer technische handeling. Het moet worden uitgevoerd door een bedrijf dat hier geschikte apparatuur voor heeft. Fusernet ICT Services verzorgt onder meer een opleveringsschoonmaak in onderhoud datacenters en serverruimtes en ook voor periodiek ESD onderhoud bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zijn ESD-gecertificeerd en werken professioneel en veilig.

Fusernet ICT Services heeft jarenlange ervaring en kennis

Het is herhaaldelijk bewezen dat de beste bestrijding tegen stof het voorkomen ervan is. De beste manier om dat te doen, is door een professioneel bedrijf dat over expertise beschikt in te schakelen. Zo blijft uw datacenter of serverruimte in topconditie en wordt de bedrijfszekerheid van uw organisatie een stuk hoger. ESD reinigen in een computerruimte, opleveringsschoonmaak serverruimten of opleveringsschoonmaak datacenters; Fusernet draait zijn handen er niet voor om. Neem het onderhoud van uw datacenter of serverruimte serieus. Laat u ontzorgen door Fusernet ICT Services voor professioneel schoonmaak van datacenter. Ook interesse in datacenter schoonmaken afgestemd op uw behoefte? Neem vrijblijvend contant met ons op via het contactformulier of bel naar 030 – 60 00 889.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media