Wanneer het om schoonmaken gaat, worden de woorden reinigen en desinfecteren nogal eens door elkaar gebruikt. Er is echter een belangrijk verschil tussen reinigen en desinfecteren. Bij reiniging verlagen we het aantal kiemen op een oppervlak tot een veilig niveau. Reinigen is ‘zachter’ dan desinfecteren. Een desinfectiemiddel moet volgens de normen 99,9% van de kiemen doden. In tegenstelling tot reinigen, is desinfecteren geen standaard onderdeel van de schoonmaakroutines in bedrijven en organisaties. Veel mensen blijken het verschil tussen reinigen en desinfecteren niet te weten. Daarom vertellen we u graag wat de verschillen zijn en hoe u we werkomgeving hygiënisch en veilig kunt houden.
Reinigen versus desinfecteren
Reinigen is het verwijderen van vuil en andere onzuiverheden van een oppervlak. Desinfecteren gaat verder dan reinigen; het elimineert schadelijke bacteriën. Het verschil weten tussen beide termen voor extra grondig reinigen helpt om schoonmaakproducten veilig en effectief te gebruiken. Kort gezegd betekent reiniging dat zichtbare verontreiniging van een oppervlak worden verwijderd, terwijl desinfecteren de (niet zichtbare) ziektekiemen echt dood maakt. Desinfecteren maakt vervuilde oppervlakken niet noodzakelijkerwijs schoon, maar doodt wel de ziektekiemen en helpt zo het risico op infecties en virussen verlagen. Zeker nu we weer veel naar kantoor gaan en op gedeelde werkplekken werken, is hygiëne zeer belangrijk. Tijdens het griepseizoen kan verspreiding van het virus geminimaliseerd worden en voorkomt u ziekteverzuim.
Wat is een desinfectiemiddel?
Een middel mag pas als desinfectie/ontsmettingsmiddel worden beschouwd wanneer het de bacteriën op een oppervlak met minstens 99,9% verminderen kan. Een reinigingsmiddel haalt dit niet. Een desinfectiemiddel kan een enorm verschil maken in het verminderen van de verspreiding van infectieziekten.
Hoe zit het met steriliseren?
Steriliseren is van een heel ander kaliber dan reinigen of desinfecteren en wordt eigenlijk alleen toegepast in bijvoorbeeld gezondheidszorginstellingen. Bij sterilisatie worden alle vormen van microbieel leven vernietigd of geëlimineerd. Denk aan het steriliseren van chirurgisch gereedschap in ziekenhuizen of bepaalde omgevingen in laboratoria. Steriliseren is echt een vak apart en wordt niet toegepast in schoonmaakroutines voor woningen of kantoorpanden.
Altijd eerst schoonmaken voor het desinfecteren
U kunt reinigen zonder te desinfecteren, maar u kunt niet desinfecteren zonder te reinigen. Als u reinigt en geen ziektekiemen hoeft te doden, hoeft u niet te desinfecteren. Wanneer u ziektekiemen op een oppervlak wilt doden, moet u desinfecteren ná het schoonmaken. Het is belangrijk om eerst alle zichtbare vervuiling te verwijderen middels reiniging voordat er gedesinfecteerd wordt. Reinigen verwijdert los vuil en bereidt het te desinfecteren oppervlak of voorwerp voor. Na desinfectie kunnen ziektekiemen zich niet meer verspreiden. Wanneer een oppervlak niet van te voren gereinigd wordt, kunnen ziektekiemen zich onder het vuil verbergen en de doeltreffendheid van het desinfectiemiddel verminderen.
Welke oppervlakken moeten gedesinfecteerd worden?
Wanneer u ziekteverzuim wilt voorkomen door het risico op verspreiding van ziektekiemen te minimaliseren, zijn er een aantal oppervlakken waar desinfecteren het verschil kan maken. Dit zijn plaatsen die veelvuldig worden aangeraakt door mensen. Denk aan deurklinken, lichtschakelaars, handgrepen van stoelen en zeepdispensers. Maar ook de oppervlakken van ICT-apparatuur, zoals beeldschermen, laptops, toetsenborden, computermuizen, printers, telefoons en meer. Dit zijn allemaal oppervlakken die veel worden gebruikt en op gedeelde werkplekken zelfs door meerdere personen. Door de hygiëne hoog te houden kunt u voorkomen dat vervelende ziekten zoals verkoudheid, griep, Covid-19 of allergieën zich onder uw medewerkers kunnen verspreiden. Ziekteverzuim kan een bedrijf jaarlijks veel geld kosten. Voorkomen is dan ook beter dan genezen!
Hoe snel kunnen bacteriën zich verspreiden?
De meeste bacteriën planten zich voort door zich in tweeën te delen. Onder de juiste omstandigheden kunnen bacteriën zoals Escherichia coli (ook wel bekend als E.coli) zich elke 20 minuten delen. Dat betekent dat een enkele bacterie in slechts 7 uur tijd meer dan 2.097.152 kiemen heeft geproduceerd! U kunt zich voorstellen dat de kans op de verspreiding van een dergelijke bacterie onder uw medewerkers groot is.
Hoe schoon is uw bedrijf of organisatie?
Een goede hygiëne is binnen elke bedrijf of organisatie belangrijk. Het voorkomt niet alleen de verspreiding van ziektekiemen, maar maakt ook het werken op kantoor prettiger voor uw werknemers. Bovendien is uw kantoorpand het visitekaartje voor klanten en andere bezoekers en een goede (eerste) indruk maakt u maar één keer. Schone ICT-apparatuur gaat langer mee en hoeft minder snel vervangen te worden. Een goede hygiëne betaald zichzelf dan ook terug op meerdere fronten.
Bent u benieuwd hoe schoon uw bedrijf of organisatie is? Vraag dan onze gratis hygiënemeting en demonstratie aan. Meten is weten! Ook voor aanvullende informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag naar een schonere en hygiënische werkomgeving.