hygiene op kantoor

Hygiëne op kantoor in tijden van het coronavirus

Het belang van een goede reiniging en desinfectie op de werkplek

Met de komst van het coronavirus is er meer dan ooit gebleken hoe belangrijk een goede hygiëne is. Door de komst van deze pandemie zijn we ons daar op een pijnlijke manier een stuk bewuster van geworden. Hoewel de onderzoeken naar het Covid-19 virus nog altijd in volle gang zijn, weten we inmiddels wel dat het virus wordt overgedragen door direct contact met (onzichtbare) ademhalingsdruppeltjes van een geïnfecteerd persoon, welke vrijkomen wanneer iemand hoest of niest. Het virus is in staat om enkele uren tot dagen te overleven, afhankelijk van het oppervlak waarop het terecht komt. Het goede nieuws is dat we het virus kunnen indammen door goed te letten op hygiëne. Naast alle adviezen van het RIVM, zoals het hoesten en niezen in uw elleboog, uw handen goed wassen en 1,5m afstand houden, is het ook belangrijk om beter -en vaker- uw omgeving schoon te maken.

Nederlanders zijn zich niet bewust van goede hygiëne

Uit een onderzoek dat het Amsterdam UMC en De Telegraaf recent zijn gestart onder 15.000 Nederlands is naar voren gekomen dat het men aan voldoende kennis over het nieuwe coronavirus ontbreekt. En als de kennis er al is, dan gedragen de Nederlanders er zich over het algemeen niet naar. Zo’n tachtig procent wast de handen niet lang en dus niet goed genoeg. Zo’n zeventig procent staat er niet bij stil dat het aanraken van het gezicht ook een risico op besmetting met zich meebrengt. Meer dan de helft gaat nog altijd naar openbare plekken met meer dan twintig personen bij elkaar. Deze cijfers zijn schrikbarend. Omdat er nog geen vaccin of medicatie tegen het virus is, is het meer dan ooit van belang om ons gedrag te veranderen in de strijd tegen het coronavirus.

Het belang van een goede hygiëne op kantoor

Nu de maatregelen langzaamaan versoepelt worden, zullen veel thuiswerkers binnenkort weer terugkeren naar hun werkplek op kantoor. Dit is natuurlijk positief en hartstikke fijn, maar het moet wel in goede banen geleid worden. Het coronavirus is voorlopig nog niet bestreden en het is dan ook belangrijk om te voorkomen dat het zich verder kan verspreiden. Naast alle maatregelen die men persoonlijk kan nemen, is het belangrijk om ook een schone werkplek te creëren. Bovendien zullen uw medewerkers zich veiliger en prettiger voelen op een hygiënische werkplek; wat weer zorgt voor een hogere tevredenheid onder uw personeel en dus meer productiviteit!

Het nieuwe werken in tijden van corona

Elke werkruimte is anders, maar overal zijn wel oppervlakken aanwezig die regelmatig tot zeer vaak worden aangeraakt door mensen. Denk hierbij aan deurklinken, tafels, stoelen, bureau’s, grepen op (koel)kasten, kranen, toiletten, telefoons en lichtschakelaars. Maar ook computers, tablets, toetsenborden, muizen, printers en afstandsbedieningen komen regelmatig met verschillende personen in contact, zeker op flexwerkplekken. Laatstgenoemde, ook wel het ‘nieuwe werken’ geheten, is de afgelopen jaren steeds meer in onze samenleving geïntegreerd. In deze tijden brengt dat uiteraard ook risico’s met zich mee. Vaak staan we er niet eens bij stil hoeveel oppervlakken we dagelijks aanraken; voordat het coronavirus uitbrak was het allemaal heel vanzelfsprekend en dachten de meeste mensen er niet eens bij na. Vaker en grondig schoonmaken is dan ook enorm belangrijk. Zie ook ons eerdere onderzoek naar de hoeveelheid bacteriën op een toetsenbord.

De kwaliteit van het schoonmaken

Dat een goede hygiëne en schoonmaak belangrijk zijn, is nu wel duidelijk. Het voorkomt een verdere verspreiding van het coronavirus. Wanneer u denkt dat u met een professionele microvezeldoek en desinfectant uw werkplek goed gereinigd heeft, komt u bedrogen uit. Er is namelijk een verschil tussen virussen en bacteriën. Bacteriën zijn overal aanwezig en hebben vaak ook een functie. Zo heeft ons lichaam bepaalde bacteriën nodig om goed te kunnen functioneren. Desinfecterende middelen vagen alles weg; dus ook de goede bacteriën. Zodra u een bureau heeft gedesinfecteerd en daar vervolgens uw handen op legt of een pen neerlegt en weer oppakt, moet u het eigenlijk weer opnieuw desinfecteren. Continu desinfecteren is in de praktijk natuurlijk niet te doen. Het is dan ook raadzamer om goed en professioneel schoon te maken, want schoonmaken werkt preventief. Eventueel kunnen veelgebruikte oppervlakken wel wat extra gedesinfecteerd worden. Maar de praktijk laat zien dat een grondige schoonmaak beter werkt dan constant desinfecteren.

Fusernet ICT Services zorgt voor een veilige, schone werkomgeving

Fusernet ICT Services heeft de juiste materialen en reinigingsmiddelen om uw kantoor op de juiste wijze schoon te maken en verdere verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken en weet u dat uw medewerkers veilig hun werk kunnen doen op een schone, hygiënische werkplek. Het is bewezen dat mensen in een schone werkomgeving productiever zijn omdat zij meer tevredenheid ervaren. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken zodat u uw medewerkers een veilige, schone werkplek kunt bieden.

Interessant artikel? Deel nu op Social Media