zo voorkom je dat je griep krijgt

Zo voorkom je dat je griep krijgt

Griep is een infectie van de luchtwegen die elk jaar veel mensen treft. Iedereen kan het griepvirus krijgen. Sommige mensen krijgen slechts milde klachten, terwijl andere mensen er flink ziek van worden. Het is dan ook aan te raden om griep te voorkomen. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Symptomen van de griep

Griep geeft een aantal vervelende symptomen. Meestal verbeteren deze symptomen na ongeveer een week en de meeste mensen herstellen volledig zonder complicaties.

Veelvoorkomende symptomen van de griep zijn;

  • Koorts
  • Pijn in de spieren
  • Loopneus
  • Hoesten
  • Keelpijn
  • Vermoeidheid

Bij ouderen met een zwakker immuunsysteem kan griep gevaarlijker zijn. Het risico van griepgerelateerde complicaties zoals longontsteking ligt bij ouderen hoger. Tot 85% van de sterfgevallen door seizoensgriep komt voor bij mensen van 65 jaar en ouder. 

In dit blog leggen we u uit hoe u griep kunt voorkomen en uzelf veilig kunt houden gedurende het griepseizoen. 

Vermijd drukke plekken

Het vermijden van plekken waar veel mensen samenkomen is soms lastig, maar kan wel belangrijk zijn om griep te voorkomen. Wanneer u de mogelijkheid hebt om het contact met veel verschillende mensen tegelijk te beperken, kunt u het risico op het krijgen van een griepinfectie verminderen. De griep kan zich razendsnel verspreiden in kleine ruimtes. Denk aan kantoren, scholen, zorginstellingen en andere openbare plekken zoals bibliotheken. Zijn er mensen in uw omgeving die hoesten, niezen of andere symptomen van verkoudheid of griep vertonen? Probeer dan uit hun buurt te blijven.

Was uw handen regelmatig

Het griepvirus kan overleven op oppervlakken. Het is daarom belangrijk om er een gewoonte van te maken om regelmatig uw handen te wassen. Was uw handen wat vaker tussendoor en niet alleen na een toiletbezoek. Voorkom ook dat u uw ogen, neus of mond aanraakt met uw handen. Een flesje ontsmettingsgel in uw tas kan ook handig zijn wanneer water en zeep niet voorhanden zijn.

Was uw handen na het aanraken van bijvoorbeeld;
  • Deurknoppen
  • Lichtschakelaars
  • Toonbanken

Als u uw handen wast, gebruik dan bij voorkeur warm water en zeep. Wrijf uw handen minstens 20 seconden samen. Spoel uw handen en droog deze af met een schone handdoek, tissue of onder een handendroger. Om te voorkomen dat u uw gezicht aanraakt kunt u hoesten en niezen in een tissue of in de binnenkant van uw elleboog. Gooi gebruikte tissues direct weg.

Versterk uw immuunsysteem

Uw immuunsysteem versterken is een andere manier om u tegen griep te beschermen. Een sterk immuunsysteem helpt uw lichaam om infecties te bestrijden. Wanneer u toch ziek wordt, helpt een sterk immuunsysteem de ernst van de symptomen te verminderen, waardoor u mildere klachten krijgt.

Om immuniteit op te bouwen is het belangrijk dat u een gezonde leefstijl volgt. Het is aangeraden om minimaal 7 tot 9 uur te slapen per nacht. Regelmatige lichaamsbeweging (minimaal 30 minuten per dag, drie keer per week) draagt ook bij aan een goed immuunsysteem.  Kies voor een gezond, voedingsrijk menu. Beperk suiker, junkfood en vette voedingsmiddelen. Eet in plaats daarvan een verscheidenheid aan fruit en groenten, welke vol vitaminen en antioxidanten zitten, om een goede gezondheid te bevorderen. U kunt eventueel multivitamines gebruiken als extra ondersteuning.

Haal de jaarlijkse griepprik

Wanneer u tot een risicogroep hoort, krijgt u waarschijnlijk jaarlijks een uitnodiging voor het griepvaccin. Het is verstandig deze te halen wanneer u een uitnodiging hebt gehad. De griepprik biedt geen garantie dat u helemaal geen griep krijgt, maar het helpt het wel te voorkomen en wanneer u tóch ziek wordt, kan de prik de ernst en de duur verminderen. Houd er rekening mee dat het ongeveer 2 weken duurt voordat het vaccin werkt.

Reinig en desinfecteer oppervlakken

Een goede hygiëne is belangrijk, zowel thuis als op de werkplek. Wanneer iemand thuis de griep heeft, kunt u het risico op besmetting verminderen door oppervlakken in huis schoon te houden en te desinfecteren. Dit kan ziektekiemen doden. Gebruik bijvoorbeeld een desinfectiemiddel om deurknoppen, telefoons, speelgoed, lichtschakelaars en andere veel gebruikte oppervlakken schoon te maken.

Ga naar de dokter


Griep kan gevaarlijk zijn bij mensen met een zwak immuunsysteem of bij ouderen. Wanneer u tot een risicogroep behoort, is het verstandig om naar de huisarts te gaan als u griepverschijnselen krijgt.

Er is geen medicijn om griep te genezen. Het griepvirus moet echt uitgeziekt worden. Wel zijn er middelen beschikbaar die uw klachten kunnen helpen verminderen. Informeer hiernaar bij uw huisarts. Wanneer een antiviraal middel binnen de eerste 48 uur wordt ingenomen, kan het de duur van de griep verkorten en de ernst van de symptomen verminderen. Hierdoor is er minder kans op complicaties zoals longontsteking.

Griep voorkomen door een goede hygiëne op kantoor

Het handhaven van een goede hygiëne op de werkplek is een belangrijke stap om het verspreiden van virussen zoals de griep te voorkomen. Dagelijks bevinden zich veel mensen op kantoor die allerlei oppervlakken aanraken. Nu er veel gebruik wordt gemaakt van flexwerkplekken, neemt het risico op besmetting nog eens extra toe. Voor u het weet ligt een groot deel van het personeelsbestand ziek op bed. Ziekteverzuim kost een bedrijf jaarlijks veel geld en vormt een risico voor de continuïteit van de werkzaamheden. Een goede hygiëne op kantoor is dan ook essentieel. Bovendien verdienen uw medewerkers een schone en prettig werkplek.

ICT apparatuur zoals laptops, beeldschermen, toetsenborden, computermuizen, telefoons en printers zijn een broedplaats voor ziektekiemen. Virussen en bacteriën gedijen goed in een vervuilde omgeving. Een toetsenbord bevat bijvoorbeeld vaak veel stof, huidschilfers, haren en broodkruimels. Vooral op flexwerkplekken kunnen ziektekiemen al snel meerdere personen bereiken, met alle gevolgen van dien. 

Fusernet ICT Services gaat verder waar reguliere schoonmaakbedrijven stoppen. ICT reiniging is namelijk geen onderdeel van het standaard schoonmaakplan van reguliere schoonmaakbedrijven. Dat is ook niet vreemd, want ICT reiniging is specialistisch werk dat niet zomaar door iedereen uitgevoerd kan worden. De medewerkers van Fusernet ICT Services zijn speciaal opgeleid en gecertificeerd voor het reinigen van ICT apparatuur. Zij weten dan ook als geen ander hoe hardware grondig en veilig gereinigd dient te worden.

Ook een schone en veilige werkomgeving creëren?

Een schone werkplek zorgt voor minder ziekteverzuim, een hogere productiviteit en tevreden medewerkers. Het griepvirus kan snel om zich heen grijpen en een groot deel van uw medewerkers tijdelijk uitschakelen. Een risico voor de continuïteit van uw bedrijfsprocessen! Fusernet ICT Services is dé specialist op het gebied van ICT reiniging. Wij bieden service op maat en houden hierbij rekening met uw wensen. Wilt u ook zorgen voor een hygiënische en veilige werkomgeving voor uw medewerkers? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag!

Interessant artikel? Deel nu op Social Media